latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:10 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Јавни позив за подстицаје за набавку нове опреме у привреди (ВИДЕО)

Како би спријечила негативне посљедице пандемије, Влада Српске наредне седмице објављује јавни позив за подстицаје за набавку нове опреме у привреди. За ове намјене усвојен је план утрошка новца. За субвенционисање послодаваца, који купе нову машину, из буџета су обезбијеђена четири милиона марака. Два пута више него прошле године.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

Сачувати постојећа и отворити нова радна мјеста, подићи конкурентност и олакшати пословање домаћим предузећима у времену економске кризе изазване пандемијом. Управо ово циљ је давања подстицаја пословној заједници за набавку савремене опреме. Право да конкуришу имају и велика предузећа, али је овај пут фокус је стављен на мања предузећа.

- Гдје се подразумјева да ће најмање 20 одсто средстава бити намјењено за мање привредне субјекте који запошљавају до 50 радника - рекао је Вјекослав Петричевић министар привреде.

Перо Ћорић, директор Привредне коморе Републике Српске истакао је да је вријеме за увођења нових технологија.

- А, за такве нове технологије потребна је помоћ виших нивоа власти - додао је он.

Они који су раније добијали субвенције сматрају да је 15 одсто на укупну вриједност опреме симболичан проценат. Али кажу да су овакви подстицаји значајна помоћ пословању.

- Овакве подршке би требало бити у што већем броју - сматра Николина Савић предузеће Делфин трготранс.

Из буџета за ове намјене планирано је двоструко више средстава него прошле године,четири милиона марака.

А да је повећање подстицаја за набавку нове опреме оправдано, најбоље показује примјер из дрвопрераде – колика је конкурентност предузећа из ЕУ у односу на наша.

- Недостатак квалитетне радне снаге може се надокнадити новим машинама гдје ће поједине машине замјенити десетине радника, да Српска уђе у фазу дигитализације и  да повећамо конкурентност и квалитет - додао је Ћорић.

Јавни позив биће објављен наредне седмице на интернет страници Министарства привреде и предузетништва Републике Српске. Прошле године, за субвенције за нову опрему конкурисало је 139 предузећа. Њих 94 је испунило услове.