latinica  ћирилица
18/04/2021 |  11:01 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Калинић: БиХ и Српска на раскрсници

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Драган Калинић изјавио је Срни да појава неслужбеног дипломатског документа "нон-пејпер", наводно упућеног из Словеније у Брисел, брутално разоткрива размишљања у међународним кулоарима о прекомпозицији западног Балкана.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

 Калинић је оцијенио да је хистерија створена око тзв. нон-пејпера показала истовремено политичко камелеонство многих домаћих и међународних актера.

- У свему овоме Република Српска прије свега треба да сагледа своју позицију. Није потребно да се правдамо или извињавамо било коме за оно у чему нисмо учествовали, нити има разлога за скептицизам, али је тренутак да се ствари назову правим именом - рекао је Калинић, додавши да је српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик мјесецима уназад директно или индиректно покретао питање разрјешења Гордијевог чвора у БиХ.

Калинић је указао да је узурпаторска политика ОХР-а одузела Републици Српској бројне надлежности из Дејтонског мировног споразума покушавајући и тада и сада да унитаризује БиХ, а тиме српски народ и Српску доведе у неравноправан положај наспрам друга два народа као почетком деведесетих година прошлог вијека.

- БиХ и Српска су на раскрсници. Кључно питање за другу страну, за те бројне домаће и иностране душебрижнике за БиХ јесте да ли су они уопште спремни да активно раде на повратку изворних дејтонских надлежности Републици Српској, јер су оне силом и уцјенама отете. Умјесто тога, они предлажу укидање ентитета и кантона и још већу централизацију власти на нивоу те "грађанске БиХ". Јасно је као дан да Срби, а вјероватно и Хрвати на то неће никада пристати. Или ће БиХ бити скројена према интересима три конститутивна народа и два равноправна ентитета или другачије даље неће моћи - истакао је Калинић.

Он је упитао зашто би био проблем да се ова неодржива политичка прича демистификује до краја, поготово што Милорад Додик и руководство Српске стрпљиво траже миран начин разрјешења ове ситуације, јер је јасно да овако БиХ не може даље.

- Оптужбе да је Додик рушитељ мира које се могу чути од два ратничка члана Предсједништва су неутемељене. У вријеме неприкосновене владавине СДС-а, Додик је заговарао потпуну демилитаризацију БиХ. Тада је руководство Српске било против, а данас се томе отворено противи бошњачка политичка елита - истакао је Калинић.

Он је упитао зашто би данас, у недостатку и минималне спремности да се односи унутар БиХ врате на изворни Дејтон, Република Српска ћутке пристајала да се милионска средства одлијевају на трапаво функционисање заједничких органа и институција БиХ, умјесто да се улажу у развој Српске.

- Довољно је навести примјер финансирања Оружаних снага БиХ, али и других наметнутих институција на заједничком нивоу. Логично би било да се о овоме сложе власт и опозиција у Српској због њене будућности. Српску ће више уништити останак у оваквој БиХ него да народном вољом изабере самосталан пут - оцијенио је Калинић.

Он сматра да би о томе требало отворено разговарати и са Србијом и са Хрватском, али отворити дијалог и са Вашингтоном и Москвом у оквиру Савјета безбједности УН, као и са Анкаром.

- Већ сада Република Српска, са материјалним и кадровским ресурсима којима располаже, може осигурати свој одрживи развој и да настави самосталан живот у мирољубивој коегзистенцији са најближим сусједима ослобођена предрасуда из прошлости и окренута будућности - закључио је Калинић.