latinica  ћирилица
18/04/2021 |  09:49 ⇒ 09:51 | Аутор: СРНА

Слутски: Праг жели да скрене пажњу са дешавања у Минску

Одлука чешких власти о протјеривању 18 руских дипломата има за циљ скретање пажње са припреме војног удара у Бјелорусији и атентата на предсједника Александра Лукашенка, рекао је данас предсједник Комитета за инострана питања у руској Думи Леонид Слутски.
Праг (фото:agencijavuković) -
Праг (фото:agencijavuković)

- Чим су изнесене оптужбе на рачун америчког предсједника Џозефа Бајдена, онда су као по команди чешке власти објавиле протјеривање руских дипломата. Очигледно је да је све апсолутно намјештено. Бјелоруси критикују САД и одвратићемо пажњу са политичког и информационог сектора тако што ћемо ударити на Русију - рекао је Слутски.

Он је истакао да ће европски политичари, које контролише Вашингтон, на сваки начин скренути пажњу са ситуације у Бјелорусији.

Слутски каже да су га звале колеге из Парламентарне скупштине Савјета Европе да би се распитале о ситуацији.

Нешто раније је Лукашенко говорио о групу која је планирала атентат на њега и његову дјецу.

Бјелоруска новинска агенција "Белта" јавила је да је група наводно повезана са америчким обавјештајним службама.

Директор бјелоруског Државног комитета за безбједност Иван Тертел изјавио је да је спријечена намјера организоване терористичке групе да изврши атентат на предсједника и чланове његове породице, те војни удар.

Руска новинска агенција ТАСС јавила је да су припадници руске Федералне службе безбједности ухапсили двије особе које су планирале војни удар у Бјелорусији и атентат на Лукашенка.