latinica  ћирилица
17/04/2021 |  19:27 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Акумулација за наводњавање ораница у Љубињском пољу од наредне јесени (ВИДЕО)

Акумулација за наводњавање дијела Љубињског поља, финансирана средствима Министарства пољопривреде, према свему судећи, неће бити на располагању у овој години.
Акумулација за наводњавање дијела Љубињског поља - Фото: РТРС
Акумулација за наводњавање дијела Љубињског пољаФото: РТРС

Систем је завршен, али су, приликом првог пуњења јесенас, примјећени губици воде. Још није изграђена секундарна мрежа, нити су познати услови за коришћење воде.

Акумулација за наводњавање око 280 хектара ораница у Љубињском пољу, једино је могуће рјешење за проблем водоснабдијевања у љетњим мјесецима. Запремине је 245 хиљада метара кубних. Приликом првог пуњења јесенас, примјећен је губитак воде.

Начелник Општине Љубиње Стево Драпић истиче да је низ фактора утицало на губитак воде. - Дошло до притиска и цијепања фолије, исто тако пропуст се десио између старог и новог језера, на варовима фолије, озбиљан губитак био је и на муљном испусту - напомиње Драпић.

С обзиром на то да је објекат у двогодишњем гарантном року, Министарство пољопривреде, са општином Љубиње, наредило је извођачу радова да отклони недостаке.

Ђорђе Вујовић директор ХЕРЦ градње д.о.о. Требиње каже да је након пуњења акумулације, примјећен одређен губитак воде  и одмах се приступило санацији. Иако нам временски услови нису ишли на руку, сада смо у завршној фази, и језеро ће бити стављено у функцију у наредних десетак дана.

Прошле године потпуно је завршена изградња пумпног постројења и 14 километара примарног цјевовода.

По свему судећи, и ова сезона, што се тиче наводњавања у Љубињском пољу, је изгубљена. Наиме, радови још нису завршени, а питање је хоће ли повремени ток да напуни акумулацију. Секундарна мрежа тек треба да се уради.

Број потенцијалних корисника још није утврђен, а локална заједница треба да распише услове коришћења воде.

Начелник Општине Љубиње истиче да се још не зна ко чиме газдује а по Правилнику, оно што је за сада извјесно, језером ће газдовати Воде Српске као и са примарном мрежом. Општини ће бити дата терцијарна мрежа, организација и мјерни инструменти.

Улазни параметри за цијену воде не могу се утврдити, али је сигурно да неће прећи педесет пфенига по утрошеном кубном метру. Министарство пољопривреде у овај пројекат уложило је око 2,3 милиона КМ, а Општина Љубиње око 250.000 КМ.