latinica  ћирилица
17/04/2021 |  19:12 ⇒ 18/04/2021 | 08:46 | Аутор: РТРС

Додик: Мирни разлаз једина опција (ВИДЕО)

Неслужбени документ тзв. "нон пејпер", стваран или не, осим што је протресао Балкан, бар је у БиХ отворио питања рационалности државне творевине, у којој јесу очуване АВНОЈ-ске границе, али не и смисао постојања БиХ, заснован на једнаким правима народа и грађана.

Дуже од четврт вијека као најмногољуднији, Бошњаци настоје остварити доминацију над друга два народа. Договори се игноришу, дијалог изостаје.

Мирни разлаз у БиХ, унија са три републике - био је понуђен тада зараћеним странама још на преговорима у Женеви 1993.године. Бошњачка страна одбила је да то прихвати, цијена је плаћена људским животима. Дуже од четврт вијека иста та бошњачка страна одбија да прихвати слово Дејтона, три народа и два ентитета.

Кројењем само њима прихватљиве истине, опструкцијом договореног и без жеље и воље за компромисом, а уз подршку међународних мецена попут Валентина Инцка, Србима и Хрватима намећу потребу да иступе из нездраве, бесперспективне заједнице, каква је БиХ.

Води се полемика, као да је неко објавио рат, констатује српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и каже да је тзв. "нон пејпер" само указао да је мирни разлаз у БиХ опција, која ће сигурно бити остварена у неком наредном периоду.

- Мислим да је то једино и реално. Морам да признам да ми је драго што се дошло до разговора о БиХ. Многи говоре, бар што се тиче БиХ да неће бити и да нису за промјену граница. Наравно ни ја нисам за промјену граница јер је граница између Републике Српске и другог ентитета успостављена међународним спразумом и дефинитивна и неће се мијењати, јер је саставни дио међународног уговора - рекао је Додик.

Ни предсједник Србије Александар Вучић, каже, није имао прилику да се лично упозна са садржајем тзв "нон пејпера". Каже да се, осим ако може да на било који начин помогне, Србија не мијеша у унутрашње односе у БиХ, и да подржава интегритет и БиХ, и Републике Српске.

- Увијек смо спремни да разговарамо о свим темама, не кидишући на људе који другачије мисле, спремни да чујемо шта о свему мисле и представници бошњачког народа и хрватског народа и посебно шта о свему мисли Република Српска - рекао је Вучић.

Но, кидишући на мишљење и права Срба и Хрвата, БиХ је доведена у позицију да 26 година након потписивања мировног споразума није јасно да ли је стварно или само нормативно суверена држава? Присуство ОХР-а, учешће страних судија у Уставном суду БиХ, консолидација свих нивоа власти и усмјеравање ка општем напретку, али и на путу ка ЕУ. Изостало је и много тога што БиХ суверено позиционира у међународним односима.

- Такав пут мора бити превазиђен заједничким дјеловањем два ентитета, три народа и уз подршку међународне заједнице која ће заправо важити међународни субјективитет БиХ као државе - сматра Миле Дмичић професор уставног права на Универитету у Бањалуци.

БиХ суверена, дефиницијом би требало бити Предсједништво БиХ. Али, три члана из три народа неријетко без консензуса.

- Видимо да ту има увијек неких проблема од оне синтагме коју сад не бих посебно објашњавао, један члан Предсједништва је изабран легално, али није легитиман и то је на путу према суверености можда и најважнија ствар у нашој земљи - навео је Борислав Петровић професор Правног факултета у Сарајеву.

"Нон пејпер" документ, стваран или не, подсјетио нас је да је БиХ лоша заједница, а у лошем браку увијек неко трпи - народ.