latinica  ћирилица
17/04/2021 |  16:29 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Вјежбе дисања битне код дјеце астматичара

Градоначелник Приједора Далибор Павловић посјетио је данас чланове Удружења грађана обољелих од астме Анемона који овај викенд проводе на Козари под његовим спонзорством.
Далибор Павловић посјетио чланове Удружења УГ "Анемона" - Фото: СРНА
Далибор Павловић посјетио чланове Удружења УГ "Анемона"Фото: СРНА

- Моја подршка почела је кад сам схватио на који начин ово удружење настоји да помогне својим члановима, поготово болесној дјеци. Тада сам лично помогао да се организује један овакав боравак на планини и обећао сам да ће град колико буде у могућности подржати њихове активности - рекао је Павловић.

Он је додао да је и овај пут Анемони помогао као човјек да током викенда бораве на Козари, а да ће град и он као градоначелник стајати иза пројеката који буду проводили у наредном периоду.

- Имаће ово удружење подршку града Приједора много већу него што је то било у протеклом периоду када видимо како дјеца овдје лакше и боље дишу, како су срећни и весели, сматрам да је наш задатак и мисија да омогућимо дјеци да овдје начине кораке који ће помоћи њиховом здрављу - истакао је Павловић.

Предсједник Удружења Илинка Мацура изјавила је новинарима да је ово пракса која се редовно проводи, те да је прошле године било чак седам одлазака на Козару, а да им је у овој години ово други боравак на овој планини.

- Овдје је за дјецу заиста дивно, они стварно дишу и осјети се промјена јер узимају мање терапија. За дјецу астматичаре је сигурно један одлазак код доктора мање - рекла је Мацура.

Она је додала да се током боравка на планини организују "астма школе" и "школе дисања", те да своје чланове информишу како да се изборе са овом болешћу.

- Вјежбе дисања су заиста битне код дјеце астматичара, јер ако не науче правилно дисати неће моћи ни правилно узети терапију - нагласила је Мацура и захвалила градоначелнику на разумијевању и подршци коју им је до сада пружио.

Удружење Анемона је једино такво удружење у БиХ и окупља око 700 чланова, међу којима је највише дјеце обољеле од астме узраста до 17 година.