latinica  ћирилица
17/04/2021 |  13:45 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Укидање таксе на путу Херцег Нови - Требиње важно питање (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је од црногорских министара данас добио увјеравања да ће радити на укидању путарине на магистралном путу Требиње - Херцег Нови, што је, како је оцијенио, круцијално важно питање.
Сташа Кошарац са црногорским министрима - Фото: РТРС
Сташа Кошарац са црногорским министримаФото: РТРС

Кошарац је након састанка у Требињу са црногорским министрима економског развоја Јаковом Милатовићем и финансија и социјалног старања Милојком Спајићем изразио очекивање да ће путарина бити укинута у наредним данима.

- То ће у сваком смислу унаприједити односе, прије свега, активности у области туризма, који је значајан за Црну Гору, али и БиХ - рекао је Кошарац новинарима.

Кошарац је додао да би то био значајан напредак с обзиром на географску блискост Требиња и Херцег Новог.

- У том смислу би то био један озбиљан инпут за грађане који желе да оду у Црну Гору или за оне који желе да дођу у Требиње или Републику Српску - рекао је Кошарац.

Он је додао да је Црна Гора за БиХ значајно тржиште, нарочито када је ријеч о извозу млијечних производа из Херцеговине, те додао је проценат извоза робе из БиХ у Црну Гору прошле године мањи за 28 одсто у односу на 2019. годину, али да се обезбјеђује суфицит у износу од 265 милиона КМ.

Кошарац је додао да је на данашњем састанку разговарано и о важном питању интегрисаних граничних прелаза, те оцијенио да је потребно унаприједити и убрзати активности на граничним прелазима између БиХ и Црне Горе, прије свега на граничним прелазима Зупци и Ситница.

- Сматрамо да то морају бити интегрисани гранични прелази и да у том контексту морамо покренути активности како би омогућили перспективу у будућности да се обезбјеђује што је могуће бржи проток и људи и роба - рекао је Кошарац.

Он је навео да је веома важно убрзати активности на изградњи путне инфраструктуре Фоча - Шћепан Поље, истичући да је то веома значајно са аспекта регионалне сарадње.

Кошарац је додао да је од колега из Црне Горе затражио да се укључе у рјешавање питања плутајућег отпада чије значајне количине долазе из Црне Горе до Хидроелектране на Дрини у Вишеграду, а домаћи енергетски потенцијали могу да трпе велику штету због тога.

Министар финансија и социјалног старања Црне Горе Милојко Спајић рекао је да је ово министарство прихватило иницијативу предсједника општине Херцег Нови за откуп концесионог уговора за пут између Херцег Новог и Требиња.

- Већ смо кренули у разговоре о реализовању откупа те дионице пута, тако да се надамо да ће се такви пројекти наставити у будућности и да ћемо интезивирати сарадњу између наше двије земље - рекао је Спајић.

Министар економског развоја Црне Горе Јаков Милатовић поручио је да нова Влада Црне Горе жели дати снажан подстицај добрим односима између БиХ и Црне Горе с циљем унапређења међусобних економских односа.

Он је рекао да ће Црна Гора убрзати активности на олакшању промета људи и роба између БиХ и Црне Горе, те да је постигнут договор да одређени гранични прелази између ове двије земље буду интегрисани.

- Врло је важна иницијатива која је дошла из Херцег Новог према Влади Црне Горе да Влада на неки начин откупи концесиону накнаду како би било укинуто плаћање путарине на путном правцу између Требиња и Херцег Новог - рекао је Милатовић.

Милатовић је позвао туристе из БиХ да дођу у што већем броју на море у Црну Гору, рекавши да су туристи из БиХ веома важни за туристичку активност у Црној Гори.