latinica  ћирилица
17/04/2021 |  12:01 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Голић: Завршене двије фазе активности на локацији Инцел

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске ће путем Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност суфинансирати пројекат ремедијације земљишта у бањалучкој Пословној зони Инцел, рекла је Срни ресорна министарка Сребренка Голић.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Голићева је навела да је ријеч о пројекту "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору управљања отпадом - Израда пројекта ремедијације и рекултивације земљишта на локацији Инцел".

Она је додала да се УНДП обратио Министарству и Фонду са захтјевом за суфинансирање пројектних активности у оквиру реализације пројекта "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору управљања отпадом".

- У оквиру пројекта, који финансира Влада Шведске, а спроводи канцеларија УНДП у БиХ, завршене су двије фазе активности на локацији `Инцел` у Бањауци у укупној вриједности од 260.000 долара донаторских средстава - рекла је Голићева.

У првој фази, која је трајала од августа до децембра 2019. године, навела је Голићева, обављена је прелиминарна процјена загађености локације пословне зоне "Инцел" на којој су били ангажовани међународни експерти.

- Задатак је био да се, према усвојеној методологији, обави прелиминарна процјена ризика по животну средину и здравље људи од загађености, на основу анализе ситуације на терену и документације оперативног тима који је именован од ресорног министра, а који су чинили представници релевантних институција у Српској - додала је Голићева.

Она је навела да је, на основу прелиминарне процјене ризика, израђен иницијални концептуални модел локације.

Према њеним ријечима, резултат ових активности су закључци и препоруке за наредне кораке и активности које је неопходно спровести како би се добила комплетна слика о стању загађености полихлорираним бифенилима на локацији, на основу чега су предложене конкретне мјере.

Друга фаза, каже она, од јуна до краја септембра 2020. године обухватила је узимање и анализу узорака земљишта на загађеност полихлорираним бифенилима у пословној зони "Инцел".

- Ову фазу је реализовала компанија Деконта из Чешке, која је акредитована за пружање специјалних услуга у области ремедијације земљишта на загађеним локацијама - наводи Голићева.

Она истиче да су на основу обављених теренских радова и лабораторијских анализа сачињени стручни извјештаји о теренским радовима, процјени загађености, те извјештај о процјени технологија за санацију локације заједно са листом приоритетних активности за оне локације гдје су идентификовани одређени ризици по људско здравље и екосистем.

Голићева каже да је као сљедећи корак потребно сачинити пројекат ремедијације и рекултивације земљишта на локацији Инцел у складу са Правилником о садржају пројеката ремедијације и рекултивације.

Процијењено је да је за израду Пројекта ремедијације потребно издвојити 150.000 долара, од којих ће 40.000 долара бити издвојено путем наведеног пројекта.

- Имајући у виду значај проблематике за Бањалуку и Републику Српску у цијелости, као и чињеницу да би пројекат ремедијације био завршни и посљедњи документ прије почетка санације локације, неопходно је да се издвоји 110.000 долара од Владе Српске - нагласила је Голићева.

Конструкција финансирања је замишљена тако да у њој учествује Фонд са 160.000 КМ, а преостали износ да се суфинансира из средстава пројекта "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама у индустријском сектору управљања отпадом" који финансира Влада Шведске.