latinica  ћирилица
17/04/2021 |  11:41 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Завршена вјежба на полигону "Орешац", слиједи приказ на "Пасуљанским ливадама" (ВИДЕО)

На полигону "Орешац" завршена је војна вјежба Војске Србије и полиције под називом "Одговор 2021", којој су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Здружена тактичка вјежба Војске Србије и припадника МУП - "Одговор 2021" (Фото: vs.rs) -
Здружена тактичка вјежба Војске Србије и припадника МУП - "Одговор 2021" (Фото: vs.rs)

Након тога, вјежба ће бити одржана и на полигону "Пасуљанске ливаде" од 12.30 часова.

На аеродрому Лађевци јутрос је извршено завршно припремање и полијетање хеликоптера Ми-35 и противоклопних хеликоптера типа "гама" који ће учествовати на вјежби, а пред почетак вјежбе полетјели су и јуришни авиони "орао".

Задатак хеликоптера "Ми-35" на данашњој вјежби је да након сламања нападне моћи и заустављања непријатеља пруже ватрену подршку с циљем припреме за извршење противнапада.

Хеликоптери "Ми-35" дејствовавли су невођеним ракетним зрнима и топовима 23 милиметра.

На полигону "Пасуљанске ливаде" биће приказана њихова основна намјена - извођење борбених дејстава по циљевима на земљи, у оквиру ваздухопловне ватрене подршке снагама копнене војске, односно противоклопна борба и уништење непријатељеве живе силе.

Извођењу вјежбе "Одговор 2021" присуствују и премијерка Србије Ана Брнабић, министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор полиције Владимир Ребић.

На здруженој тактичкој вјежби са бојевим гађањем "Одговор 2021", која ће истовремено бити изведена на два полигона у Србији, учествује око 1.500 припадника Војске и полиције Србије.

Учествују припадници Копнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице и Хеликоптерске јединице МУП-а.