latinica  ћирилица
17/04/2021 |  07:36 ⇒ 08:35 | Аутор: СРНА

Коловози углавном суви, опрезно на дионицама кроз усјеке

Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија несметано, по сувим и мјестимично влажним коловозима, а на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона земље и камења на коловоз, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Стање на путевима - Фото: РТРС
Стање на путевимаФото: РТРС

Због одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила обустављен саобраћај.

Саобраћај је због клизишта обустављен на дионици регионалног пута Мраковица-Подградци, док се због одрона, на дионици Козарац-Мраковица саобраћај одвија наизмјенично, једном траком.

Почела је изградња кружне раскрснице на укрштању магистралних путева Милићи-Власеница-Хан Пијесак и Власеница-Тишћа, због чега је измијењен режим саобраћаја.

Због радова, измијењен је режим саобраћаја на магистралном путу на дионици Каракај 2-Дрињача, па се возачи моле да возе опрезније и поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На дијелу магистралног пута Бијељина-Брчко у току је уређење пута, па се саобраћај одвија наизмјенично, уз постављену привремену саобраћајну сигнализацију.

Због извођења радова, долазиће до измјене у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Црквина-Модрича један, а саобраћај регулише привремена сигнализација, као и на дионици магистралног пута Козарац-Ламовита.

Због радова на магистралном путу Бањалука-Приједор, дионица Козарац-Ламовита-Верићи, саобраћај се одвија успорено, па возачима скрећемо пажњу да возе опрезније, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи од 8.00 до 15.00 часова радним данима биће обустављан саобраћај у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја. Обустава се неће изводити викендом и у дане празника, а радови су планирани до 30. новембра.

На регионалном путу Чајниче-Миљено у мјесту Луке због активирања клизишта саобраћај се одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због реконструкције дионице регионалног пута Језеро-Шипово саобраћај ће бити повремено обустављан од 7.00 до 17.00 часова, по потреби у трајању до један час.

Измијењен је режим саобраћаја на дионицама Језеро-Шипово и Стари Мајдан-Ламовита на којим се врши реконструкција.

Због деминирања на дионици регионалног пута Дервента-Подновље у мјесту Горњи Божинци од 8.15 до 15.05 часова радним данима долази до повремених обустава саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На дионицама Клашнице један-Горња Вијака један, као и Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој- ентитетска граница /Каруше/ саобраћај регулише привремена сигнализација јер су у току.

Измијењен је режим саобраћаја због изградње кружне раскрснице на споју дионице магистралног пута Добој-Руданка и Улице Стефана Првовјенчаног у Добоју, а због реконструкције на дионици регионалног пута Тедин Хан-ентитетска граница/Криж/.

На дионицама путева међуентитетска линија Леденице-Црквина-Модрича-Јоховац-ауто-пут-Прњавор, међуентитетска линија Станић Ријека-Добој-Дервента-гранични прелаз Брод, међуентитетска линија Блажевац-Обудовац и међуентитетска линија Станић Ријека-међуентитетска линија Каруше кретаће се превоз вангабаритног терета, па је потребно да се возиопрезније и поштују упутства.

У току је и изградња мини хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош-Ободник.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац у мјесту Трн.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница са Црном Гором /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због извођења радова обустављен је саобраћај на дионици магистралног пута Бањалука /Рударска/-Српске Топлице, а почели су радови на рехабилитацији локалног пута Сарачица-Чокорска Поља, због чега се саобраћај од 7.00 до 17.00 часова на мјесту извођења радова одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

У Федерацији БиХ, због санације на путу Каоник-Бусовача /на улазу у Бусовачу/, од 8.00 до 17.00 часова саобраћа се наизмјенично једном траком, а могуће су и краће обуставе.

У току су радови у тунелу Црнаја на дионици Коњиц-Јабланица, гдје се током дана саобраћа наизмјенично једном траком, уз регулацију семафорима. Од 23.00 до 4.30 часова саобраћај се кроз тунел обуставља.

Због радова у тунелу Чакловићи на дионици Тузла-Калесија /Симин Хан-Цапарде/ саобраћај се од 22.00 до 6.00 часова обуставља и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава. Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен /Прозор-Јабланица/. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила носивости веће од 7,5 тона /са изузетком аутобуса/ усмјеравају на алтернативне правце: Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћа се на путним правцима: Широки Бријег-Мостар /обилазница око Широког Бријега/, Столац-Хутово /мјесто Церовица/, Посушје-Томиславград /насеље Читлук/ и Бановићи-Рибница /на излазу из Бановића/.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

На прелазу Метаљка /Чајниче-Пљевља/ могућ је прелазак границе од 7.00 до 19.00 часова.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, а одлука се односи само на грађане те три државе. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан пи-си-ар тест на вирус корона, који не смије бити старији од 48 часова.