latinica  ћирилица
16/04/2021 |  14:24 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Пахор одбацио идеје о промјени граница на Балкану

Предсједник Словеније Борут Пахор одбацио је идеје о промјени граница јер сматра да то није могуће мирним путем, али је нагласио да подржава проширење ЕУ на западни Балкан.
Борут Пахор - Фото: Screenshot
Борут ПахорФото: Screenshot

Пахор је на конференцији за новинаре говорио о ситуацији на Балкану, европској перспективи земаља и незваничном дипломатском документу.

Он је рекао да није упознат о нон-пејперу и да о њему није разговарао са премијером Јанезом Јаншом, јавља 24.ur.

- Браним тезу да би било најбоље да ЕУ одлучи да укључи све земље западног Балкана у ЕУ - рекао је Пахор и позвао лидере да спроведу неопходне реформе.

Пахор је оцијенио да проширење постаје питање времена, а не само политичке воље.

- Спори темпо проширења хлади повјерење у европску перспективу у овим земљама, а посљедице би могле бити јачање национализма и повећање утицаја трећих земаља - оцијенио је Пахор.

Он је рекао да ће проширење ЕУ спријечити појаву идеја о промјени граница на западном Балкану, које сматра опасним.

- Као предсједник Словеније посјетио сам БиХ седам пута. Током посљедње посјете, ни раније ни касније, нисам био упознат о нон-пејпер документу. Оштро се противим идеји коначног распада Југославије и промјени граница - истакао је Пахор.

Словеначки предсједник сматра да би бржи процес интеграције свих земаља западног Балкана у ЕУ значајно ојачао њихов принцип територијалног интегритета, ријешио њихова билатерална питања и значајно ојачао стабилност и безбједност региона и цијеле Европе.