latinica  ћирилица
16/04/2021 |  11:31 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Подршка Савезу општина и градова (ФОТО)

У Бањалуци је данас одржан састанак предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића и премијера Српске Радована Вишковића са делегацијом Савеза општина и градова, након чега је услиједила сједница Скупштине Савеза.
Састанак са руководством Савеза градова и општина - Фото: РТРС
Састанак са руководством Савеза градова и општинаФото: РТРС

Чубриловић је рекао да је добро функционисање локалне власти важна демократска тековина, те да начелници и градоначелници у Српској, у реализацији планова и пројеката, имају добар ослонац у Савезу општина и градова и Влади Републике Српске.

Он је поручио да подршка законодавне и извршне власти неће изостати.

Фото: РТРС

Вишковић је истакао да је Савез општина и градова изузетно важна непрофитна организација, те да је Влада препознала значај постојања и рада овог савеза.

- До сада смо имали изузетну и плодоносну сарадњу. Савез је увијек ишао са приједлозима у моменту када су они могли бити имплементирани. Републичка власт лакше фукнционише уз добру сарадњу - рекао је Вишковић.

Он је рекао да су начелници и градоначелници, у времену пандемије, као команданти локалних кризних штабова, заједно са републичким институцијама, креирали мјере и обезбјеђивали помоћ.

- Успјели смо добрим дјелом сачувати наш здравствени систем, успјели смо скупа креирати мјере које су помагале нашим људима на терену. Можемо дискутовати да ли је могло још боље и да ли смо имали капацитета за то - рекао је премијер Српске.

Фото: РТРС

Он је поручио градоначелницима и наченицима да Влада остаје њихов партнер.

- И даље ћемо уважавати ваше ставове и прије доношења сваког закона, измјена или допуна, укључићемо вас - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да крајем јуна истиче рок за усклађивање броја запослених у локалним заједницама, те да се мора пронаћи најбоље рјешење, усклађено са Законом о локалној управи и самоуправи.

Предсједник Савеза општина и градова Љубишам Ћосућ рекао је да је Влада Српске увијек била први партнер овог савеза.

- Никада нисмо градоначелнике и начелнике посматрали по политичкој припадности већ по потреби локалних заједница - рекао је Ћосић.