latinica  ћирилица
15/04/2021 |  19:49 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Шпирић: Мирни разлаз одговор на унитарну или БиХ без ентитета

Замјеник предсједавајућег Дома народа Параламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је да је мирни разлаз одговор на унитарну или БиХ без ентитета.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

Шпирић је рекао да унутрашњи дијалог може да изгради визију БиХ, али да се бошњачка политичка елита труди да међународној заједници покаже да БиХ мора бити без ентитета и грађански уређена.

Он је додао да је у неколико наврата рекао да СДА жели грађански концепт БиХ, док СНСД жели дејтонски.

- Ми смо из Републике Српске омогућили еволуцију система и еволуцију Дејтона. Сада се иде тезом на конгресима - БиХ без ентитета – и очекујете аплауз из Републике Српске и да кажемо да смо агресори и геноцидни - рекао је Шпирић.

На питање ко је напао Сарајево, Шпирић је одговорио референдум. "Често се поистовјећује злочин са народом. Табле у Сарајеву говоре. Ја сам за то да дође до промјена назива улица. Табла на Вијећници каже да су Срби агресори. Вријеме је да изађеном из парадигми и градимо земљу", додао је Шпирић.

Он је нагласио да медији у Сарајеву траже кривца за стање у земљи истичући да српски члан и предсједавајући Предсједништва Додик није крив што Влада ФБиХ не функционише.

Шпирић је поновио Додиков позив на разговор о будућности земље, указујући да истовремено Бошњаци траже од међународне заједнице да санкционишу Србе.

Одговарајући на питање зашто на протеклој сједници Дома народа Парламенетарне скупштине БиХ није дошло до смјене Милоша Лучића са позиције министра за људска права и избјеглице, Шпирић је рекао да постоје политичке партије које не поштују партнерске односе у изградњи парламенарне већине, ни у једном ни у другом дому парламента БиХ.

- Нама се пошаље порука да се поздравља смјена Лучића, а да неће СНСД да одучује ко ће бити нови министар. Предсједник СДА Бакир Изетбеговић је рекао смјена министра Лучића може, али не може бити именован Игор Радојичић него нека нестраначка личност - рекао је Шпирић, те додао да није коректно да у страначком Савјету министара само министар из Републике Српске буде нестраначка личност.

Шпирић је одбацио све тврдње о лошем раду предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије истичући да за успјех рада Савјета министара није довољно само професионалац предсједавајући.

Он је додао да су за непродуктиван Савјет министара криве оне политичке партије које користе једну већину у једном дому, а хтјеле би другу већину у другом дому парламента БиХ, прецизирајући да је то у име Бошњака чини СДА.