latinica  ћирилица
15/04/2021 |  19:14 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Да ли је вријеме за мирни разлаз у БиХ? (ВИДЕО)

Документ који се са наводно непознате адресе нашао у Бриселу, а говори о подјели БиХ, објављен је у словеначким медијима.
Мапа - "Non-paper" (Фото:News1.mk) -
Мапа - "Non-paper" (Фото:News1.mk)

Такозвани "нон пејпер" нисам видио, али је фасцинантна галама која се подигла о томе, рекао је предсједник Србије, Александар Вучић. Ја сам против рата, али сам за коначан мирни разлаз у БиХ, рекао је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Непотписан документ и без заглавља адресиран званичном Бриселу, објелодањен је у словеначким медијима и прецизно предвиђа подјелу БиХ, али и припајање Косова Албанији.

Док медији у Словенији тврде да њихов премијер, Јанез Јанша, стоји иза пошиљке послане предсједнику Европске комисије, Шарлу Мишелу, Јанша то негира.

Нисам упознат са документом, али наставићу да убјеђујем Вучића да прихвати такав концепт, иако разумијем начин на који он посматра регионалне односе, каже Додик и додаје да они са којима сваки дан мора да сједи одбијају да уопште говоре о очигледном унутрашњем проблему БиХ, док им је, каже, потпуно прихватљиво да се Косово насилно отме Србији.

- Треба опцију мирног разлаза у БиХ свакако ставити као једну од легалних опција у разговору о будућности. Овдје видим острашћеност у погледу повезивања, па и самог Вучића и људи из Србије, нас из Републике Српске, као да смо нешто страшно лоше учинили, зато што се залажемо за мир. У мојој концепцији тога је мирни, није ратни разлаз - навео је Додик.

О иницијативи и документу Александар Вучић каже да не зна ништа, али му је фасцинантно да се у "београдској чаршији" подигне галама ако се спомене Република Српска и проблем који има у БиХ, али се зато на отворено заговарање Велике Албаније – ћути.

Вучић је упитао зашто су друга два члана Предсједништва БиХ проговорила о томе након више од мјесец дана, колико је прошло од посјете Борута Пахора, предсједника Словеније, који је такође поставио питање о раздруживању БиХ.

Они који су прво заборавили па се поново сјетили да их је Пахор питао о раздруживању, данас тврде да иза свега стоје непријатељи БиХ.

Поново инсистирају једино и само на унитарној БиХ, игноришући постојање хрватског и српског питања.

- Они ту нуде сасвим неку другу варијанту која је нама била понуђена чак и прије него што је рат почео. И у рату је нуђена. Дакле, мале државице бошњачке, или како они то кажу муслиманске. Зашто спомињем то, зато што је тај папир, та политика, све то што рађа те идеје, данас нажалост на власти у појединим европским земљама, а у дубини душе је мотивисана антиисламизмом и антисемитизмом - сматра Жељко Комшић, хрватски члан Предсједништва.

- Никада се више ништа у БиХ неће моћи одлучити без нас који смо пупчаном врпцом везани за нашу домовину БиХ, коју волимо и цијенимо. Позивам све ретрорградне снаге и у БиХ и окружењу, Европи и свијету. Хисторија је учитељица живота, па нека коначно нешто науче из хисторије - рекао је Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва.

Документ предвиђа да се Република Српска припоји Србији, а Косово Албанији. Када је ријеч о рјешавању хрватског питања, у документу се наводи да би већина хрватских кантона требало да се припоји Хрватској, или да добију посебан статус као хрватски дио БиХ.