latinica  ћирилица
15/04/2021 |  16:35 | Аутор: СРНА

Утврђене измјене и допуне Закона о акцизама у БиХ

Савјет министара утврдио је данас Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ, чији је циљ изједначавање настанка обавезе плаћања акцизе за пореске обвезнике који прометују дуванске производе са пореским обвезницима који прометују друге акцизне производе.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Измјенама и допуном Закона дефинише се обавеза настанка плаћања акцизе на дуванске производе на исти начин као и за друге акцизне производе, што у пракси значи да ће се плаћати приликом првог промета или увоза производа, саопштено је из Савјета министара.

Према сада важећем закону, акциза на дуванске производе се плаћа приликом преузимања акцизних маркица, док се код других производа плаћа приликом првог промета или приликом увоза производа.

Практично, то значи да се износ акцизе на дуванске производе плаћао чак и неколико мјесеци прије увоза производа или његовог пуштања у промет.

Закон ће бити упућен Парламентарној скупштини на усвајање по основном законодавном поступку.

Савјет министара утврдио је Приједлог споразума о гранту за техничку помоћ између БиХ, "Ауто-цеста Федерације БиХ" и Европске инвестиционе банке /ЕИБ/ у вези са консултантским услугама за надзор над радовима на изградњи Коридора "Пет це" у БиХ /поддионица Почитељ-Звировићи/ ВБ19-БИХ-ТРА-01.

Ријеч је ВБИФ гранту /Инвестициони фонд за западни Балкан/ - доприносу ЕУ вриједном два милиона евра, који ће бити имплементиран путем ЕИБ-а, а намијењен је финансирању извођачког пројекта за поддионицу Почитељ-Звировићи, укупне дужине 11,1 километар на Коридору "Пет це".

Извођачки пројекат је смјерница за нову апликацију за техничку помоћ за надзор над радовима у износу од пет милиона евра.

Приједлог споразума са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника у име БиХ предложен је министар финансија и трезора.

Данас је утврђен и приједлог за закључивање Меморандума о сарадњи у области младих између Министарства цивилних послова у Савјету министара и Агенције за младе и спорт Сјеверне Македоније с циљем даљег јачања билатералне сарадње.

На овај начин подстиче се даљи развој сарадње између омладинских организација, укључујући, између осталог, међусобну размјену знања, информација и истраживачких радова, те међусобне посјете делегација младих и представника омладинско-истраживачког рада, као и организовање заједничких радних група младих из БиХ и Сјеверне Македоније.

Приједлог за закључивање Меморандума биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника у име БиХ предложен је министар цивилних послова у Савјету министара.

Савјет министара утврдио је и Приједлог споразума између БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније, Црне Горе, Србије и Словеније о аранжманима земље домаћина у вези са статусом Сталне организације Балканских медицинских снага и њеног особља.

Циљ споразума је да регулише статус и омогући ефикасно обављање дужности и функција Сталне организације Балканских медицинских снага и њеног особља, са сједиштем у Скопљу.

Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ, а за потписника у име БиХ предложен је министар одбране у Савјету министара.

С обзиром на потребу наставка активности на дефинитивном успостављању Сталне организације Балканских медицинских снага, Предсједништву БиХ је предложено да одобри привремену примјену овог споразума.