latinica  ћирилица
15/04/2021 |  16:18 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Српска и Србија потписале Меморандум о стратешкој сарадњи

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и представници фирме "НИС" из Новог Сада потписали су данас Меморандум о разумијевању о стратешкој сарадњи у сфери енергетике, природних ресурса и иновационог развоја, ради јачања сарадње.
Петар Ђокић и представници фирме "НИС" из Новог Сада - Фото: СРНА
Петар Ђокић и представници фирме "НИС" из Новог СадаФото: СРНА

Циљ потписивања Меморандума је и реализација пројеката истраживања и производње угљоводоника, затим научно-техничка и иновациона сарадња, размјена напредних искустава, одржавање научно-техничких конференција и форума, те даља заједничка реализација пројеката повезаних са коришћењем различитих врста обновљивих извора енергије, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

У име фирме "НИС" Меморандум су данас са Ђокићем у Бањалуци потписали Рамило Мингазов и Предраг Радановић,

Потписници су истакли значај досадашње заједничке реализације пројеката геолошких проучавања простора у Републици Српској.

Ефекти досадашњег рада на локацији Шамац-Обудовац дали су позитивне резултате, а произведена количина нафте извози се за Србију на даљу прераду у Рафинерију нафте Панчево.

Завршена су и додатна сеизмичка испитивања, до краја ове године биће лоцирана нова бушотина на локацији Обудовца, а потписани Меморандум допринијеће општем интересу Републике Српске за коришћење обновљивих извора енергије.