latinica  ћирилица
15/04/2021 |  15:08 ⇒ 16/04/2021 | 15:44 | Аутор: СРНА

Линта: Рушење партизанског споменика је нормално за Хрватску

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поручио је да је рушење партизанског споменика у селу Комлетинац код Вуковара сраман и антицивилизацијски чин, али и потпуно нормалан догађај за данашњу Хрватску која се није суочила са својом усташком прошлошћу.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је нагласио да антифашизам, као вриједност данашњег свијета, записан у преамбули хрватског Устава, представља искључиво формалност због међународне заједнице, а да хрватско правосуђе неће ни овог пута санкционисати одговорна лица за рушење партизанске спомен-плоче у селу Комплетинац као што то није чинило ни у претходних 30 година.

- Потпуно је јасно да је хрватско правосуђе у функцији оправдања уништења и уклањања антифашистичке и српске културне баштине и цементирања етничког чишћења српског народа - рекао је Линта.

Он је подсјетио да је током рата у Хрватској уништено или оштећено више од 3.000 партизанских и српских споменика, саопштено је из Савеза Срба из региона.

- Уништавање партизанских и српских споменика у Хрватској од 1990. до 2000. године било је намјерно и планско и спроводило се под покровитељством нове власти и највиших војних и политичких функционера. То потврђује масовност уништавања антифашистичке баштине, али и чињеница да су у неким случајевима употребљене велике количине експлозива који је био доступан, прије свега, људима из војних и полицијских структура - указао је Линта.

Он је навео да су међу многобројним уништеним, оштећеним и уклоњеним споменицима и дјела српског вајара, сликара и једног од најпознатијих Срба са подручја Хрватске Војина Бакића, а да се међу њима истиче споменик устанку народа Славоније, који су минирали припадници хрватске војске, а чији су дијелови завршили у рециклажи.