latinica  ћирилица
15/04/2021 |  12:34 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Епидемиолошка ситуација неповољна, иде се ка стабилизацији

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској још је неповољна и рано је говорити о њеној стабилизацији, иако подаци говоре да се иде у том правцу, изјавио је Срни директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.
Ковид одјељење на УКЦ - Фото: РТРС
Ковид одјељење на УКЦФото: РТРС

- Циљ нам је да што прије уђемо у период стабилизације, како бисмо, између осталог, и процес вакцинације могли наставити у континуитету, као и да повећамо њен капацитет - рекао је Зељковић.

Он је позвао грађане да с тим циљем наставе строго поштовати епидемиолошке мјере, те истакао да је то, осим вакцинације, тренутно основни начин борбе против ширења вируса корона.

Зељковић је истакао да број позитивних особа на дневном нивоу, као и проценат броја позитивних у односу на тестиране, указују на неповољну епидемиолошку ситуацију, напомињући да вирус не познаје узраст, пол, вјеру и нема границе.

- Упозорење за грађане да ситуацију схвате озбиљно јесте сваки изгубљен живот од вируса корона, а поготово када се деси да премине неко млад, као што је у протекла 24 часа преминуо тридесетдвогодишњак - рекао је Зељковић.

Он је изразио задовољство јер грађани показују велику заинтересованост за вакцинацију, нарочито особе старије од 65 година.

- У континуитету се показује од почетка пандемије да су они најдисциплинованији дио друштва. Важно је да се вакцинација одвија у континуитету, те бисмо вољели и да се она одвија и брже и у што већем обиму, али то диктира епидемиолошка ситуација - рекао је Зељковић.