latinica  ћирилица
15/04/2021 |  12:21 | Аутор: sputniknews.com

Хрватски суд обуставио кривични поступак против Младена Грујића

Жупанијски суд у Загребу обуставио је кривични поступак против Србина Младена Грујића, због недостатка доказа да је извршио наводни ратни злочин против ратних заробљеника у мјесту Дољани код Дарувара у Хрватској 1991. године.
Жупанијски суд у Загребу - Фото: Index.hr
Жупанијски суд у ЗагребуФото: Index.hr

Након рочишта за испитивање оптужнице против Грујића, који је у новембру прошле године био ухапшен у Зворнику по хрватској потјерници, судско вијеће је закључило да нема мјеста потврђивању оптужнице због недостатка доказа да је извршио кривично дјело за које се терети, па је обуставило кривични поступак, рекао је Танјугу један од Грујићевих адвоката, Драган Палибрк.

Он је истакао да је ово први пут да у овој фази поступка хрватски суд обустави поступак против Србина због ратног злочина, као и да је ово веома значајна одлука из три разлога.

- Најприје, Грујић ће моћи да настави да мирно живи са својом породицом, као друго, ова одлука враћа наду и свим другим Србима да ће убудуће бити праведнија суђења пред хрватским правосуђем него до сада. Трећи разлог је остварење правде - сматра београдски адвокат Палибрк, који је Грујића бранио заједно са хрватским колегом Антом Нобилом.

Палибрк је истакао да Грујић није имао никакве везе са злочином за који се теретио.

Младен Грујић је био ухапшен на граничном прелазу Зворник 27. новембра 2020. године по потјерници Хрватске. Босна и Херцеговина га је потом изручила Хрватској гдје је био у притвору.