latinica  ћирилица
15/04/2021 |  09:58 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Први пут у Србији: Операција на кичми без реза и уз помоћ холограма

У Клиничко-болничком центру "Др Драгиша Мишовић" у Београду њемачки и српски љекари извели су јединствену интервенцију уклањања бола у кичми, при чему је први пут у Србији коришћена и виртуелна холограмска технологија.
КБЦ "Драгиша Мишовић" (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић) -
КБЦ "Драгиша Мишовић" (Фото: Танјуг/ Сава Радовановић)

Операција је обављена без реза, пацијенти су одмах послије процедуре отишли кући, а најважније је што их леђа више не боле.

Током интервенције, први пут у Србији и у српској медицини кориштене су наочаре за виртуелну реалност "хололенс".

Професор доктор Андреас Вајлман, специјалиста за хирургију кичме из Штутгарта, рекао је да се процедура зове перкутана епидуролиза, а бол у кичми се уклања специјалним катетером, по принципу епидурала, преноси РТС.

- То је минимално инвазивни хируршки захват. Изводи се под локалном анестезијом, пацијент истог дана иде кући. Послије му не треба ни физикална терапија. Недјељу дана не би требало да иде на спорт, али не мора да остаје у болници. Ово се може радити на било ком дијелу кичме, лумбалном, вратном... Процедура траје око пола часа - рекао је он.

Руководилац Клинике за анестезиологију КБЦ "Др Драгиша Мишовић" професор доктор Предраг Стевановић каже да је око 10 одсто пацијената који имају хронични бол и којима тај бол упропасти живот.

- Ово је нова, иновативна процедура са Фора-б катетером. Са овим катетеором је све прецизније, улази се кроз канал, кроз тртичну кост, на рендгену се види положај катетера, ми га доведемо до изласка нерва из кичменог стуба, надувамо балон, убацимо лијек. И све је ријешено - истиче Стевановић.

Стевановић је рекао да је идеја виртуелних наочара "хололенс" да омогући љекарима да, док раде, буду у директном контакту са колегама у некој другој земљи.

- Постављамо их у окружење око нас, гледамо слике и све што раде, одмах можемо да унесемо налазе пацијента у уређај, пројектујемо на леђа пацијента и добијамо тродимензионални снимак кичме, уз иновативни катетер је лакше и прецизније - додао је Стевановић.

Уређај може да се користи у хирургији, симулационој медицини, али и у борби против вируса корона.

- Са хололенс технологијом, уместо три колеге, један улази и прави визиту, а остали су у зеленој зони. Тиме смањујемо боравак у црвеној зони. Искуства Краљевског колеџа показују да се изложеност љекара вирусу може смањити за 83 одсто. Ми смо срећни ако успијемо и 50 одсто - рекао је Стевановић.

Наочаре се стављају на главу, конекција се прави и мобилним телефоном, друга страна може да буде било гдје, а практична примјена је немјерљива, јер, иако негдје нисте физички присутни, имате увид у све.