latinica  ћирилица
14/04/2021 |  11:27 ⇒ 11:28 | Аутор: СРНА

Селаковић: Не знам за документ о подјели БиХ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да званично нема информацију о документу који је, како се спекулише, премијер Словеније Јанез Јанша послао Бриселу и у њему предложио миран разлаз БиХ.
Никола Селаковић - Фото: СРНА
Никола СелаковићФото: СРНА

Селаковић је рекао да је о томе прочитао у медијима, али да на званичном нивоу о томе нема информацију.

- Не знам за такав папир, то ми није познато, али невјероватне су ми реакције каквих има и у нашој јавности и штампи када се покрене тема прекрајања граница. Имате групу људи која агресивно наступа по тој теми, а да им није сметало прекрајање граница Србије, што је за њих прихватљиво и не рачуна се. То је изузетак - навео је Селаковић.

Он је напоменуо да Србија са Словенијом има квалитетне односе, добру економску сарадњу, те да увијек о свему разговарају.

Говорећи о јучерашњој сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији, Селаковић је рекао да Србији не би одговарало да је сједница била потпуно прекинута јер је њихово одржавање ријетка прилика да се у најважнијој међународној организацији на свијету изнесе став Србије и укаже на проблеме на Космету.

- Зато смо истрпјели то што они /самопроглашено Косово/ зову својим државним симболима јер је важно оно што је речено на сједници. Сједница је настављена баш као и у октобру 2020, нису хтјели да уклоне своје симболе, али надамо се да ћемо се наћи у Њујорку у октобру гдје не могу да донесу своја обиљежја и нећемо имати ту врсту проблема - изјавио је Селаковић за телевизију Пинк.

Према његовим ријечима, да јучерашња сједница није одржана не би било прилике да се укаже свима да је 140.000 људи избрисано из бирачких спискова на Косову и Метохији, од којих је 85 одсто Срба, односно више од 100.000.

Селаковић је рекао да је искористио прилику и да укаже на то да су, у тренутку када цијели свијет вапи за вакцинама, у Штрпцу полицијске снаге упадале у Дом здравља, застрашивале медицинско особље, вршиле претрес јер су хтјеле да пронађу вакцине и униште их само зато што су дошле из централне Србије.