latinica  ћирилица
14/04/2021 |  09:36 ⇒ 09:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Познат став Грчке о Космету

Став Грчке да не признаје независност самопроглашеног Косова је добро познат и остаје непромијењен, изјавио је амбасадор Грчке у Србији Јоргос Ђакофотакис.
Грчка застава - Фото: архив
Грчка заставаФото: архив

Он је тако покоментарисао очекивања аналитичара спољне политике Дејвид Филипса и Данијела Сервера да ће Грчка промијенити став и вјероватно признати /самопроглашено/ Косово.

- У принципу не коментаришемо мишљења аналитичара, Грчки став о непризнавању /самопроглашеног/ Косова је добро познат и остаје непромијењен - наводи се у писаном одговору Ђакофотакиса који је Танјугу прослиједила његова прес служба.

Филипс и Сервер изјавили за су за РТВ Дукађини да не очекују да ће пет земаља Европске уније које нису признале /самопроглашено/ Косово промијенти ставов, осим Грчке.

- Грчка ће врло вјероватно признати /самопроглашено/ Косово. Зид који је створен тиме што пет земаља није признало Косово ускоро ће почети да се руши, када Грчка или нека друга земља одлучи да призна Косово - рекао је Филипс.

Филипс и Сервер такође сматрају да би ставове пет земаља чланица ЕУ требало видјети послије окончања дијалога Београда и Приштине.