latinica  ћирилица
12/04/2021 |  19:10 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Европол: Незапамћена количина заплијењеног кокаина

Европол је изразио забринутост због незапамћене количине кокаина који је кријумчарен у ЕУ из Латинске Америке, од које су криминалци у Европи и Јужној Америци остварили мултимилијардерски профит.
Европол - Фото: Wikipedia
ЕврополФото: Wikipedia

У четворогодишњем извјештају "Озбиљна процјена организованог криминала" наводи се да је чистоћа кокаина на највишем нивоу који је до сада забиљежен у ЕУ.

Из Европола истичу да трговина кокаином помаже криминалним удружењима која користе огромне ресурсе како би се инфилтрирали и подривали економију, јавне институције и друштво у ЕУ.

Према подацима Европола, током рација у великим европским лукама, као што су Антверп, Хамбург и Ротердам, крајем фебруара су заплијењене 23 тоне кокаина.

Директор Европола Катерина де Бол изјавила је да је трговина дрогом повећала ниво насиља, јер се "криминалци сада углавном не плаше да користе ватрено оружје и бомбе или да се служе тортуром", пренио је АФП.

Европол је у извјештају упозорио и на потенцијално јачање организованог криминала усљед пандемије ковид 19, а скреће се пажња и на кибернетички криминал и покушаје да се продају лажне вакцине.