latinica  ћирилица
12/04/2021 |  15:59 ⇒ 16:06 | Аутор: РИА-Новости

Три српска бренда биће заштићена у ЕУ

Потенцијали за производњу хране са заштићеним именом и поријеклом су велики, али се још не користе довољно.
Ајваријада - Фото: РТРС
АјваријадаФото: РТРС

Србија има 45 прехрамбених производа са заштићеним географским ознакама, од чега је 11 сертификованих. Три српска бренда биће заштићена и у Европској унији.

Посебног је укуса и мириса због сјемена домаће куртовке, поднебља, земље, рецепта и начина припреме. Заштићени лесковачки ајвар производе четири породице, годишње око 50.000 тегли.

Тражња за чувеним специјалитетом је 10 пута већа.

- Стално се на адресу Удружења јављају нови купци, количине су велике. Да бисмо све то испоштовали, потребно је што више људи, што више породица да уђе у ово удружење - каже Милан Петковић, предсједник Удружења "Лесковачки ајвар" .

Ручном бербом ариљски малинари чувају квалитет и облик плода. Уз малину на путу до међународног сертификата су и фрушкогорски, липов мед и пиротски качкаваљ.

- Добићемо бољу конкурентност код крајњих купаца. Та ознака, у ствари, потврђује купцу да је платио тачно одређени квалитет - каже Мирјана Милутиновић из Удружења "Ариљска малина".

Министарство пољопривреде субвенционише контролне маркице и сертификацију традиционалних производа. Највећи проблем је нелојална конкуренција.

- Гдје ви сваког дана имате кршење права заштите интелектуалне својине, може да се ријеши врло једноставно. То може да се ријеши само уз заједничку сарадњу са надлежним институцијама - наводи за РТС Бранислав Јовановић, произвођач сремског кулена.

Захваљујући донацији швајцарске владе брендови под окриљем Савеза "Оригинал Србија" добили су нова обиљежја са мотивима фолклора краја из којег потичу. Уз очување квалитета, неопходно је и повећање производње.

- Ја бих волио да људи на локалу препознају те производе, да обезбиједе себи егзистенцију. Мислим најбоље је на свом земљишту произвести сировину и то прерадити - каже Стевица Марковић, предсједник Савеза "Оригинал Србија".

Од окупљања произвођача, усвајања оригиналног рецепта до сертификације. Процес заштите дуго траје, али су предности велике.

Производи са заштићеним именом и поријеклом су три пута скупљи од осталих и све више се траже на страном тржишту.