latinica  ћирилица
12/04/2021 |  15:49 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Подјела травно-дјетелинских смјеса задругама из брдско-планинских подручја

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске реализовало је подјелу сјемена травно-дјетелинских смјеса за задруге и удружења из брдско-планинског подручја, којим ће, према процјени, бити засијано више од 180 хектара пољопривредног земљишта.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Помоћник министра Горан Бурсаћ рекао је да подјелом сјемена сваке године пружају подршку домаћим произвођачима сјеменског материјала.

- Поред ове мјере, из Аграрног буџета предвиђено је и регресирање домаћих сјемена и до 50 одсто малопродајне цијене - рекао је Бурсаћ, који је данас посјетио Пољопривредни институт гдје је у току подјела сјеменског материјала.

У оквиру ове мјере обухваћено је осам удружења и задруга из из брдско-планинског подручја, а процјењује се да ће овим сјеменом бити засијано више од 180 хектара пољопривредног земљишта, речено је Срни у Министарству.

Ова мјера се у потпуности финансира из аграрног буџета, а реализује се у сарадњи са Пољопривредним институтом Републике Српске, који је уједно и произвођач сјеменског материјала.

Поред мелиоративног карактера, травно-дјетелинске смјесе имају велики значај у производњи хране за стоку у овим подручијима.