latinica  ћирилица
12/04/2021 |  15:46 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Кошнице на локацији предвиђеној за збрињавање радиоактивног отпада

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" са сједиштем у Загребу данас је објавио да су у Двору, на локацији гдје је планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада, постављене кошнице са пчелама.

Стручњаци Агрономског факултета Универзитета у Загребу поставили су три кошнице које ће се уз остале податке користити као извор информација у склопу пројекта дефинисања постојећег стања радиоактивности на локацији центра за збрињавање радиоактивног отпада.

- Пчелињи производи су одлични биоиндикатори природне радиоактивности, као и стања у околини уопште. Пчеле прикупљају нектар са биљака у кругу од три до пет километара од постављених кошница, односно са површина већих од тридесетак километара квадратних. При томе, равномјерно слијећу на сваку расцвјеталу грану дрвета, грмља и нижих биљака, прикупљајући цвјетни нектар и биљни сок, од којега у саћима настаје мед - објаснили су из Фонда.

Мед представља, навели су у Фонду, најбољи композитни узорак са више од десетак милиона тачака прикупљан током више седмица, а исто вриједи и за друге пчелиње производе као што је прополис.

Током трајања пројекта планира се узимање три до четири узорка меда током сезоне прољеће-јесен.

- Анализираће се састав меда како би се утврдило од којих биљака претежно потиче, те врста и концентрација радионуклида. Очекује се да ће прво узимање меда бити почетком маја и да ће садржавати композитни узорак меда од ливадских биљака, воћки и грмља. Средином љета би требало превладавати мед од дрвећа у цвату, а у јесен поново композитни мед ливадског биља које цвјета крајем љета и почетком јесени - наведено је у објашњењу.

Хрватска планира да на Трговској гори гради складиште радиоактивног отпада и центар за збрињавање радиоактивног отпада.

На овој локацији, која је на самој граници са БиХ, у плану је да буде складиштен радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", те постојећи институционални отпад из Хрватске.