latinica  ћирилица
12/04/2021 |  14:40 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Новић: Реаговања из Сарајева - цивилизацијски суноврат

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић оцијенио је као цивилизацијски и демократски чин захтјев градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића да у Сарајеву буду уклоњен табле и називи улица и тргова у којима се српски народ квалификује као злочиначки, а реаговања из Сарајева као цивилизацијски суноврат.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

- Ћосић је од нове власти у Сарајеву затражио да уклоне табле на којима се српски народ проглашава злочиначким. Очекивао сам да ће уважена нова градоначелница Сарајева /Бењамина Карић/ макар један дан размислити и одговорити на цивилизован начин, сагледати какве могућности за то постоје, а не да одмах одговори да од тог захтјева нема ништа - што је цивилизацијски суноврат - рекао је Новић Срни.

Новић је истакао да такво реаговање не води путу помирења, поготово у Сарајеву у коме су хиљаде људи из реда српског народа протјеране и убијен огроман број невиних.

- Очекивао сам да ће сагледати то питање, тим више што не треба заборавити да су и међународни представници инсистирали на томе да се табла која је постављена на Вијећници уклони, јер она сигурно вријеђа српски народ - рекао је Новић.

Он је додао да понашање политичара из Сарајева ни у ком случају не доприноси помирењу и изградњи БиХ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић упутио је у петак, 9. априла, граду Сарајево и његовој општини Стари Град захтјев за уклањање табли на сарајевској Вијећници и у Улици Ферхадија којима се српски народ карактерише као "злочиначки и агресорски" и којима се подстиче мржња према Србима.

Упућен је и захтјев за враћање ранијих назива сарајевских улица које данас носе имена по припадницима фашистичког и покрета који су подржавали фашистичке идеје.