latinica  ћирилица
12/04/2021 |  14:01 ⇒ 14:51 | Аутор: Агенције

Комшић потврдио да је словеначки предсједник питао о мирном разлазу БиХ; Огласили се Јанша и Пахор

У Предсједништву БиХ одржан је састанак између савјетника члана Предсједништва Жељка Комшића и амбасадорке Словеније у БиХ Зорице Букинац поводом информација да је премијер те земље Јанез Јанша у Брисел упутио "нон пејпер", неслужбени документ, који третира и будућност БиХ.
Пахор са Додиком, Комшићем и Џаферовићем - Фото: РТРС
Пахор са Додиком, Комшићем и ЏаферовићемФото: РТРС

Јанша је одбацио ове наводе.

- Посљедњи пут сам се сусрео с предсједником Европског вијећа /Шарлом Мишелом/ прошле године. Тешко да бих му физички могао предати било шта у фебруару или марту ове године, како пише опскурни портал - навео је Јанша.

Комшић је изјавио да је словеначки предсједник, приликом недавне посјете БиХ, рекао да су све чешћи гласови у Европи о томе да треба довршити распад Југославије.

Комшић је изјавио да је након тога Пахор упитао: "Можете ли се ви у БиХ мирно разићи?".

Како наводи Комшић, он и бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекли су да мирно раздруживање није могуће, док је предсједавајући и српски члан Милорад Додик изнио супротан став.

- Јесте, истина је! Између осталог, али не само због тога, смо и послали нон пејпер - рекао је Комшић потврђујући за Фену да је словеначки предсједник поставио такво питање.

Пахор се огласио о овом питању, наводећи да је заговорник територијалног интегритета, европске перспективе и мирног развоја БиХ.

Словеначки предсједник је навео да редовно упозорава против идеја о распаду БиХ и прекрајању граница на западном Балкану, додајући да је у контексту забринутости због тих идеја поставио питање члановима Предсједништва БиХ.

Он је поновио да је заговорник европске перспективе БиХ и проширења Уније на западни Балкан, али да БиХ тренутно има најслабије формалне везе са ЕУ.