latinica  ћирилица
12/04/2021 |  13:50 ⇒ 16:35 | Аутор: СРНА

Дан руских добровољаца биће обиљежаван сваке године

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће Дан руских добровољаца бити обиљежаван сваке године онако како је то установила Влада Републике Српске, односно Одбор за његовање ослободилачких ратова.
Вишеград: Дан руских добровољаца - Фото: СРНА
Вишеград: Дан руских добровољацаФото: СРНА

- Овај дан на нашем православном гробљу, на гробљу гдје су сахрањени наши борци и гдје су сахрањени и цивили који су убијени мучки у протеклом рату, ми ћемо сваке године обиљежавати - истакао је Милуновић након обиљежавања Дана руских добровољаца у Вишеграду.

Он је изјавио да је у медијима видио да је по пријави једне невладине организације Тужилаштво БиХ формирало предмет којим ће процесуирати организаторе ове манифестације, те навео да Тужилаштво вјероватно има времена на претек.

- Ако је тако зашто нису процесуирани они који су починили злочин у Добровољачкој улици, у Тузланској колони, који су сјекли српске главе на Озрену и тиме чинили ратни злочин. Вјероватно им српске главе нису биле довољне и због тога им поново требају српске главе да их узму кроз институције које су исполитизоване, јер небројени су злочини над српским народом који нису кажњени - нагласио је Милуновић.

Он је навео да нису процесуирани злочини над Србима у Сарајеву, злочини у Подрињу, а да нико није одговарао ни лично, ни по командној одговорности, јер је та одговорност у Тужилаштву БиХ резервисана само за Србе.

- Док се то не промијени нема среће у овој држави. Сви који су починили ратне злочине треба да одговарају и изађу пред лице правде. Ником не треба да смета то што ми данас обиљежавамо Дан руских добровољаца и чувамо сјећање на 38 погинулих руских бораца који нису починили ниједан злочин, него су војнички дошли да помогну браћу Србе, као што су то чинили и њихови очеви и дједови у другим ратовима - рекао је Милуновић.

Бивши командант вишеградске бригаде Лука Драгичевић рекао је да су руски војници српским борцима пружили борбени морал јер су коначно видјели да нису сами.

Руски добровољац Александар Караченко рекао је да је у Вишеград дошао 1992. године када је имао 20 година.

- Руски народ има осјетљиву савјест и оно што се у то вријеме овдје догађало је за нас била велика трагедија наше браће српског народа - истакао је Караченко.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се сваке године окупљају да се сјете браће Руса који су уз свој српски народ, као и увијек.

- Не треба заборавити да су у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату Руси били равноправни са српским борцима под командом Војске Републике Српске. То су били људи који су дошли да помогну српски народ и то им не смијемо заборавити. Њихова храброст, смјелост и оданост говори да су били изузетни борци, који су дошли из далеких крајева да учествују у одбрани Републике Српске - нагласио је Ђуревић.

Он је истакао да су они својом племенитошћу своју слободу замијенили ратом и не жалећи своје животе дошли су бранити српски народ када им је било најтеже.

Код Споменика погинулим руским добровољцима на војничком гробљу Мегдан у Вишеграду данас је служен парастос у знак сјећања на руске борце страдале у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса на споменик руским добровољцима, на којем је уклесано 37 имена страдалих, цвијеће су положили министар Милуновић, начелник Ђуревић, представници Борачке организације Вишеград и Удружења грађана српско-руска заједница "Завјет".

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца - Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено.

Дан руских добровољаца је уврштен у календар значајних историјских догађаја Републике Српске у знак сјећања на руске борце страдале у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.