latinica  ћирилица
12/04/2021 |  12:36 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Телебак био најбољи у свом послу

Милорад Телебак био је најпознатији лингвиста на овим просторима, најбољи у свом послу и то нико није доводио у питање, рекао је данас професор Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци Драгомир Козомара.
Комеморација Телебаку - Фото: РТРС
Комеморација ТелебакуФото: РТРС

Козомара је на комеморацији поводом смрти Телебака рекао да је овај српски лингвиста у најтежим ратним околностима, као прави народни учитељ, почео мисију описмењавања свог рода.

- Све нас је учио и ушао у срца свих нас. Остало је увржено у народу - "тако је говорио Телебак..." - навео је Козомара.

Према његовим ријечима, Телебак је био несвакидашња појава у "ово ружно вријеме" које прати српски народ посљедњих 20-30 година.

- Остаће запамћен као несвакидашња личност која нас је за све те године учила и, надам се, добро научила својим ауторитетом који је стицао својом ненаметљивошћу - каже Козомара.

Директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг истакла је да ће ова установа културе његовати успомену на рад, залагање и љубав коју је професор Телебак једнако дијелио и према језику и према театру.

На комеморацији су говорили и професор Предраг Ћеранић, књижевник Јово Чулић, глумица Ермина Куревија Нишић, која се од Телебака опростила у име Босанског народног позоришта из Зенице, те глумац Народног позоришта Републике Српске Борис Шавија.

Милорад Телебак рођен је 1942. у Невесињу. Године 1992. долази у Бањалуку. Био је ангажован као лектор у Народном позоришту Републике Српске и на Радио-телевизији Републике Српске.

Био је члан Комисије за фонологију и Комисије за стандардни језик у школству, администрацији, издаваштву и јавним гласилима, те члан Удружења књижевника Српске и Удружења књижевника Србије.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа, а добитник је и књижевних награда "Свети Сава", "Кочићево перо" и "Ступље".

Професор Милорад Телебак аутор је познатог телевизијског серијала "Говоримо српски", бројних радио-емисија, приручника и новинских текстова о српском језику.

Посветио је живот образовању и језичкој култури Срба.

Милорад Телебак преминуо је у 79. години.