latinica  ћирилица
12/04/2021 |  11:44 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Брнабић: Велики значај СПЦ и културне баштине на Космету

Премијер Србије Ана Брнабић оцијенила је данас да напади из Приштине на игумана манастира Високи Дечани Саву Јањића показују колико су важни српска култура баштина и Српска православна црква /СПЦ/ на Косову и Метохији, те изразила наду да ће се тиме бавити и међународна заједница.
Ана Брнабић (фото:atvbl.com) -
Ана Брнабић (фото:atvbl.com)

Брнабићева је рекла да је Јањић мета само зато што чува манастир Високи Дечани и јер постоје људи који не желе да он постоји.

- Надам се да ће се међународна заједница овим позабавити на још озбиљнији начин - рекла је Брнабићева новинарима у Београду.

Према њеним ријечима, СПЦ и културна баштина су стуб оног што значи живот на Косову и Метохији.

Манастир Високи Дечани уврштен је на листу једног од најугроженијих локалитета културног насљеђа Европе за 2021. годину, објавила је недавно организација "Европа ностра", која активно дјелује у области насљеђа више од 50 година.

Одмах потом је Савјет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио истрагу против Јањића због наводних "ратних злочина".

Јањић је на Твитеру навео да, поводом лажи и увреда на његов рачун у неким косовским медијима, може само да одговори ријечима Господњим.

- Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима - навео је игуман Сава.