latinica  ћирилица
12/04/2021 |  07:27 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Комеморација поводом смрти Tелебака

Комеморација поводом смрти српског лингвисте Милорада Телебака биће одржана данас у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.
Милорад Телебак (фото: blic.rs / СРНА) -
Милорад Телебак (фото: blic.rs / СРНА)

Телебак, који је био и професор Универзитета у Бањалуци, преминуо је у 79. години.

Милорад Телебак рођен је 1942. у Невесињу. Године 1992. долази у Бањалуку. Био је ангажован као лектор у Народном позоришту Републике Српске и на Радио-телевизији Републике Српске.

Био је члан Комисије за фонологију и Комисији за стандардни језик у школству, администрацији, издаваштву и јавним гласилима, те члан Удружења књижевника Српске и Удружења књижевника Србије.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа, а добитник је и књижевних награда "Свети Сава", "Кочићево перо" и "Ступље".

Професор Милорад Телебак аутор је познатог ТВ серијала "Говоримо српски", бројних радио емисија, приручника и новинских текстова о српском језику.

Посветио је живот образовању и језичкој култури Срба.

Његова дјела су "Говоримо српски - С лакоћом до језичке културе", /1996, 1998, 2004, 2008./, "Музика ријечи - Ка говорној култури", "Правоговор - Уста нису штампарија", "Са смијехом кроз граматику", "Великим или малим словом", "Језички одгонетник"...

Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић истакао је за Срну да Телебаковом смрћу није само српска језичка струка, него и српска култура изгубила једног великог посленика.

- Последњих тридесетак година он се прикључио нашим најагилнијим трудбеницима на пољу његовања српског језика и подизања свијести о значају правилног, јасног и лијепог изражавања, Ивана Клајна, Милана Шипке, Драга Ћупића, Богдана Терзића и Егона Фекетеа, који су нас, такође, нажалост, већ напустили - подсјећа Танасић.

Поводом смрти Телебака саучешће су упутили бројни званичници, а предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је српски језички простор остао без врсног језичког познаваоца.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је уважени професор и лингвиста Милорад Телебак својим радом у српском језичком простору оставио недвосмислен путоказ будућим генерацијама да његују и баштине тековине српске језичке и културне заоставштине.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да одлазак професора Милорада Телебака представља велики губитак за цијелу Републику, а поготово Бањалуку и његово родно Невесиње, као и генерације ученика и студената којима ће остати урезан у памћење по посвећености у очувању српског језика.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић упутила је саучешће породици и пријатељима преминулог лингвисте и професора Милорада Телебака, истичући да је, борећи се за српски језик, задужио српски народ и Републику Српску.

Директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг рекла је да је смрт професора Милорада Телебака ненадокнадив губитак за Српску, лингвистику, као и за само Народно позориште.

- Професор Телебак, који је сарађивао са Народним позориштем Републике Српске, дао је значајан допринос у раду са глумачким ансамблом о чему свједоче и њихове изјаве, начин на који је он педагошки радио са њима, те знање које им је преносио - рекла је Срни Додигова.

Комеморација је заказана за 11.00 часова.