latinica  ћирилица
11/04/2021 |  19:20 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Зашто је обустављена истрага против 11 стражара из "Силоса"

Бивши заточеници логора за Србе у Тарчину, огорчени су одлуком Кантоналног тужилаштва Сарајево да обустави истрагу против 11 стражара из Силоса.

Разочарење је још веће јер је и процес пред Судом БиХ у предмету "Силос" враћен на почетак.

Независна, међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 91-95, у свом Извјештају наводи да је "Силос" један од 126 логора гдје су затварани и убијани сарајевски Срби.

"Сарајевско" правосуђе, било кантоналног или бх. нивоа, не мари за српске жртве. Горчину због недавне одлуке да се поништи првостепена пресуда и понови суђење пред Судом БиХ за злочине у "Силосу", код преживјелих српских логороша замијенио је осјећај немоћи након сазнања да је Кантонално тужилаштво у Сарајеву обуставило истрагу против 11 стражара из тог логора, за иста недјела.

- Из проведених доказа произилази да је кривично дјело учињено на штету заточеника српске националности, што тужилаштво не спори, међутим не постоји довољно доказа да су осумњичени починиоци предметног кривичног дјела - наводи су из обавјештења о обустављању истраге.

- Свакако да смо на овакво обавјештење о обустави истраге за ових 11 лица поднијели приговор главном тужиоцу Кантоналног тужилаштва у Сарајеву. Има потребе да се истрага прошири и да се уради фотодокументација тих лица која би била достављена нама на препознавање - истиче Винко Лале, предсједник Удружења логораша регије Бирач.

Бивши логораш из Силоса пита тужиоца да ли је уопште прочитао оптужницу за "Силос" пред Судом БиХ.

Да јесте, видио би, каже Лале, чак 81 изјаву и 1.480 материјалних доказа о батињању, гладовању и другим тортурама којима су Срби били изложени у том казамату. Сазнао би да су српски заточеници били мучени на чак 167 начина.

Лале напомиње да је немогуће и несхватљиво да осам првоптужених пред Судом БиХ буде осуђено и пресуђено у првостепеном поступку а да извршиоци њихових наредби не буду, јер наводно, нема довољно доказа да их пресуде, те да је то нешто страшно и несхватљиво.

Кроз "Силос" је прошло више од 600 Срба. Најмлађи логораш имао је 14 година а најстарији 85 година. Затворен је два мјесеца након потписивања Дејтона, истог датума када и нацистички логор Аушвиц.

Застрашујућа симболика али чињеница која разбија предрасуде о рату створене медијском сатанизацијом Срба.

Члан Независне, међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991.-1995. године Виктор Безрученко истиче да је видио документа које је потписао сарајевски судија поротник Марко Микеревић из којих се види да је у различитим фазама рата било 126 затвора за Србе у Сарајеву. У неким другим документима наводи се и већи број, од чак 188. Срби су били заточени и у концентрационим логорима Тарчину и Челебићу и то је позната чињеница.

У оптужници за "Силос" из 2010. пред Судом БиХ било је обухваћено само осам најодговорниних Бошњака. Један је у међувремену умро и суђење је враћено на почетак.

Предмет против 11 стражара пребачен је на Кантонално тужилаштво Сарајево, под изговором да је немогуће судити истовремено тако великом броју људи.

Након што је у том предмету обустављана истрага, јасна је намјера, напомиње Лале, да злочин над Србима у сарајевском "Аушвицу" не буде кажњен.