latinica  ћирилица
11/04/2021 |  17:39 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Оптужбе на рачун оца Јањића смишњене да се маскира истина о угрожености Дечана

Оптужбе пласиране на рачун игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића пажљиво су смишљене да би се замаскирала права истина о угрожености тог светог мјеста, које се због учесталих напада екстремиста 20 година налази под оружаном заштитом међународних снага, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

Канцеларија је такве оптужбе назвала бесмисленим, које немају никакво утемељење у реалности, а и лицемјерни су покушаји да се тезе замијене и монаси прогласе ратним злочинцима.

У саопштењу је наведено да се њима додатно црта мета на чело игумана Дечана, а ова светиња проглашава легитимном метом, јер јој се оспорава њен духовни и вјерски значај и улога.

Од тренутка када је организација "Европа ностра" сврстала манастир Високи Дечани на листу седам најугрожених локалитета у 2021. години, не престају покушаји Приштине да релативизује ово чињенично и доказима поткријепљено стање.

"Нити су Високи Дечани сами себе гранатирали, нити је отац Харитон сам себи одсјекао главу 1999. године - истакнуто је у саопштењу Канцеларије.

Зато су, наводи се, апсурдни покушаји да се самопроглашено Косово самопрогласи оазом мултикултуралности и вјерске толеранције када се свакодневно на терену дешавају инциденти о којима је обавијештена и ЕУ и све релевантне међународне институције на Косову и Метохији, преноси РТС.

Савјет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио је истрагу против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића због наводних ратних злочина, преноси портал Репортери.

Високи Дечани једини је споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом будући да се ради о споменику изузетно велике историјске и културне важности за Европу и свијет.

Манастир, који је као своју задужбину у 14. веку подигао српски краљ Стефан Дечански, након чије смрти је радове наставио његов син цар Душан, уписан је на Унескову Листу светске баштине, а од 2006. године се налази и на Унесковој Листи угрожене свјетске баштине.