latinica  ћирилица
11/04/2021 |  17:11 ⇒ 17:11 | Аутор: СРНА

Ђере изгубио финале од Сонега

Српски тенисер Ласло Ђере није успио да одбрани титулу на турниру серије 250 у Каљарију, пошто је након преокрета изгубио од италијанског тенсиера Лоренца Сонега са 2:1, по сетовима 2:6, 7:6, 6:4.
Ласло Ђере (Фото: Rick Rykroft) - Фото: AP
Ласло Ђере (Фото: Rick Rykroft)Фото: AP

Три часа и три минута је трајала велика борба Ђереа и Сонега, послије које је Италијан изашао као побједник.

Није добро служио сервис српског тенисера, одсервирао је чак осам дуплих грешака, па иако је добро играо већи дио меча, није успио да слави против трећег носиоца и 34. играча на свијету.

У првом сету је било велике борбе, иако резултат то баш и не показује, а било је 6:2 за Ђереа.

Одмах је Ласло направио брејк на старту мечу, а онда га и потврдио тек након што је спасао четири брејк лопте за Италијана. У седмом гему, Ђере прави још један брејк и осваја сет након 46 минута игре.

Други сет је трајао више него поједини мечеви који се играју на два добијена сета - чак 82 минута се играло и ето колика је битка вођена двојице расположених тенисера.

Сонего је први дошао до брејка, у четвртом гему, да би Ђере узвратио у седмом и пошто брејкова више није било, одлука је пала у тај-брејку, у ком је за нијансу бољи био Италијан - 7:5, па је тако поравнао у сетовима и изборио трећи и одлучујући.

У њему је један брејк направио разлику, Сонего га ја направио у петом гему, одмах у наредном је Ђере имао једну шансу да се врати, није је искористио и ту је био крај, с обзиром на то да су обојица до краја били сигурни на свој сервис.

Био је ово трећи дуел Ђереа и Сонега и друга побједа Италијана, који је прекинуо низ од девет узастопних побједа Ђереа у Каљарију, а и постао је први Италијан који је освојио титулу на домаћем терену, у Италији, још од 2006. године, када је Филипо Воландри освојио трофеј у Палерму.

Такође, постао је први тенисер од Фелисијана Лопеса 2019. године који је освојио титуле и у синглу и у дублу на једном турниру, пошто је јуче са земљаком Андреаом Вавасоријем освојио и дубл трофеј.

Сонегу је ово друга АТП титула у каријери, претходну је освојио у Анталији 2019. године, а и тада је у финалу савладао српског тенисера, Миомира Кецмановића.