latinica  ћирилица
11/04/2021 |  13:03 ⇒ 13:03 | Аутор: СРНА

Локални избори у Травнику и Устиколини

У федералним општинама Травник и Фоча/Устиколина данас се одржавају пријевремени избори за начелнике ове двије локалне заједнице.
Избори (Фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Избори (Фото: Илустрација)Фото: РТРС

Биралишта су отворена јутрос у 7.00 часова, а затварају се у 19.00 часова, јавили су федерални медији.

Право гласа на пријевременим изборима за начелника Травника имају 47.782 бирача, док на изборима за начелника Фоча/Устиколине то право може да оствари 1.605 бирача.

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ је 2. фебруара донијела одлуке о одржавању пријевремених избора за начелника у ове двије општине.

На изборима за начелника Травника грађани ће моћи да бирају између кандидата коалиције "Наша травничка прича" /СДП, Народ и правда-НиП и Наша странка/ Хариса Каниже и кандидата СДА Кенана Даутовића.

Пријевремени избори у Травнику одржавају се због изненадне смрти изабраног начелника Мирсада Пеце /СДА/.

У трци за начелника Устиколине су независни кандидати Менсура Карахоџа и Мујо Софраџија, кандидат СДА Месуд Боровић и Менсад Арнаут из коалиције НБЛ – А-СДА "Заједно за Устиколину".

Софраџију је подржао НиП.

За потребе одржавања пријевремених избора у Травнику је одређено 77 редовних бирачких мјеста, формирана су три мобилна тима и један посебан ковид мобилни тим, док су за одржавање пријевремених избора у Устиколини одређена три редовна бирачка мјеста, формирана два мобилна тима и један посебан ковид мобилни тим.

За пријевремене изборе ЦИК је акредитовао 122 посматрача удружења грађана, док је за акредитовање посматрача политичких субјеката за посматрање рада бирачких одбора и општинске изборне комисије надлежна општинска изборна комисија.

ЦИК БиХ је акредитовао и једног посматрача у име политичког субјекта за посматрање рада Главног центра за бројање и рада ЦИК-а.