latinica  ћирилица
11/04/2021 |  11:45 | Аутор: СРНА

Кустурица: Запад преко Срба припремао рат са Русијом

Српски редитељ Емир Кустурица сматра да је бомбардовање Србије од САД и 20 чланица НАТО пакта деведесетих година била проба онога што су припремали Русима, те да је Србија била покусни кунић.
Емир Кустурица    (Фото:Ž.Knežević/novosti.rs) -
Емир Кустурица (Фото:Ž.Knežević/novosti.rs)

- Ако буде новог рата Запад ће га водити против Русије као што су били и Први и Други свјетски рат - рекао је Кустурица за московски часопис "Међународни живот", који издаје Министарство спољних послова Русије.

Он је, поводом годишњице НАТО бомбардовања, истакао да су Срби крваво плаћали своје илузије, не само о лажној браћи, него о лажним западним савезницима.

Кустурица сматра да је српска везаност за Русију била и остала и да је Русија и данас, једини гарант да ће Косово и Метохија остати српско.

- Наш једини прави савезник што се тиче Косова је Русија и, на срећу, наше руководство је још довољно мудро, за разлику од опозиције, па може да балансира и не уводи санкције Русији - рекао је Кустируца.

На питање жали ли због распада Југославије, Кустурица је рекао да не жали за том државом, а носталгичан може да буде према одређеним људима и догађајима.

- Лакоћа којом се она распала говори о томе да је Срби нису жељели и да им је југословенска идеја била наметнута. Био је то пројекат који је Запад наметнуо 1918. године, а и друга Југославија је створена договором великих сила - рекао је он.

Он је оцијенио да је Србија прва земља на свијету која се супротставила силама Запада, да је први борац - антифашиста у Европи био Драгољуб Дража Михаиловић, који је у мају 1941. као пуковник краљевске Југословенске армије у брдима Србије организовао прву групу ослободилачког покрета, те је појаснио да се прва српска герила није звала партизани, како то сматрају у Русији, већ четници.