latinica  ћирилица
11/04/2021 |  09:27 ⇒ 10:36 | Аутор: СРНА

Ивашов: Иза одлуке Албанаца да граде војну базу на Црнуши стоје САД

Професор на Московском државном институту за међународне односе Леонид Григоријевич Ивашов изјавио је да САД стоје иза одлуке Албанаца да граде војну базу на брду Црнуша код Сјеверне Митровице и да је страх Срба оправдан.
Леонид Ивашов (Фото: © Sputnik / Борис Приходько) -
Леонид Ивашов (Фото: © Sputnik / Борис Приходько)

- Када би неки амерички пуковник или важнији политичар рекао Албанцима да не праве такву базу, разговора о томе више не би било - рекао је Ивашов.

Он је нагласио да су Американци стално попуштали Албанцима и правили се да не виде шта они раде.

- Присјетимо се да је Медлин Олбрајт била главни србомрзац. Није могла, а ни данас не може, да смисли православне Словене, прије свега Русе и Србе. Она је и промовисала зликовца Хашима Тачија - рекао је Ивашов за "Вечерње новости".

Говорећо о НАТО вјежбама на Косову и Метохији и најаву вјежби у мају и јуну у Украјини, Ивашов је рекао да све вјежбе у којим су главни актери Американци имају, прије свега, антируски карактер и да Вашингтон шири страх Европом, да би она била послушна.

Ивашов, који је доктор историјских наука и аутор више књига, изјавио је да га је одавно интересовало дијело Николе Тесле, али да је темељније почео да се бави изучавањем када је отишао у пензију, те је оцијенио да се многи проблеми у данашњем свијету и у будућности могу рјешавати Теслиним идејама.

- Разрађујући велике Теслине идеје свијет би имао довољно енергије и не би потребно никакво ратовање за енергенте - закључио је Ивашов.