latinica  ћирилица
10/04/2021 |  09:03 ⇒ 11:27 | Аутор: СРНА

Танасковић: Проповиједање о грађанској држави води ка цијепању земље

Проповиједање демократске и грађанске државе од неинвентивних настављача мисије аутора "Исламске декларације" послије свега што је снашло БиХ и њене становнике током последње три деценије одјекује безнадежно шупље и води ка цијепању земље, сматра исламолог и бивши дипломата Дарко Танасковић.
Дарко Танасковић - Фото: РТРС
Дарко ТанасковићФото: РТРС

- То што Бошњака, према попису који Срби и Хрвати не признају, наводно има нешто више од 50 одсто, што би била танка апсолутна већина, не треба никога, а првенствено њих, да завара у погледу изводљивости било каквог вида мајоризације кроз формално демократско одлучивање по систему "један човјек - један глас". То је практично немогуће, а сваки овакав покушај, па и идеја о покушају, само би додатно продубили унутрашње подјеле и приближили их неповратном расцјепу - рекао је Танасковић за "Глас Српске".

Он је истакао да Европљани у свом интересу зазиру од стварања мале, етнички чисте муслиманске државе на Балкану, а да за Бошњаке немају никакве нарочите симпатије, осим патетично декларативних, те се грозе мијењања граница.

- Тај експлозивни процес са неизвјесним посљедицама не би могли контролисати, при чему су посебно алергични на указивање на аналогију са тзв. Косовом, устрављени су потенцијалним новим миграцијским таласом и сматрају да је нужно одржавати бар неки степен равнотеже у државном провизоријуму дејтонске БиХ - додао је Танасковић.

Он је подсјетио да у БиХ има много више исламистички радикализованих појединаца и група него прије рата, као и такозваних параџемата, ван контроле државе, али и Исламске заједнице.

Танасковић претпоставља да БиХ неће бити ни приоритет Бајденове администрације, чему се неки политички кругови у Сарајеву надају.

- Питање атлантске интеграције БиХ једна је од тема на којима Вашингтон рутински инсистира, а које унутар двоентитетске државе изазива сталну напетост. Не вјерујем, међутим, да се оно у садашњем регионалном контексту може драматично актуелизовати и конкретизовати, све док Српска задржава негативан став према убрзавању кретања ка НАТО-у - рекао је Танасковић.