latinica  ћирилица
09/04/2021 |  10:09 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Србија: Од понедјељка отварање тржних центара, од 19. априла ученици у школама

У Србији ће од понедјељка, 12. априла, бити допуштен рад тржних центара уколико се настави тенденција смањења заражених, а од 19. априла ученици ће се вратити у школе, одлучио је Кризни штаб Владе Србије за борбу против вируса корона.
Кризни штаб Србије - Фото: nezavisne novine
Кризни штаб СрбијеФото: nezavisne novine

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је послије сједнице Кризног штаба да је вријеме да се онлајн настава сведе само на локалне процјене у жариштима, а да од 19. априла школе почну да функционишу по систему по којем су радиле прије тога.

Он је навео да би у тржним центрима могли да раде и угоститељски објекти који имају башту, док они у затвореном и даље неће моћи да раде.

- Све мјере, које се тичу превенције вируса корона - држање дистанце, ношење маске и дезинфекција остају на снази и морам рећи да нам је спас вакцинација - рекао је Тиодоровић на конференцији за новинаре у Палати Србија.

Он је поручио да је, ипак, једини ефикасан начин за сузбијање епидемије да буде што већи обухват вакцинисаних у што краћем времену.

- Ми смо можда и најбољи у Европи по броју вакцина које нудимо и по одзиву становника. Али, не зависи то само од нас, већ и од испорука. Надам се да ће се уговори испоштовати и да ћемо за месец и по до два да стигнемо до онога што зовемо колективни имунитет, са вакцинисаним и оним који су преболели - рекао је Тиодоровић.