latinica  ћирилица
09/04/2021 |  08:51 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Тривић: Знање ћемо надокнадити, али здравље нећемо

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да ће коначна одлука о повратку свих ученика у школске клупе бити донесена на данашњој сједници Републичког штаба за ванредне ситуације.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

- Свако затварање школа и повратак ученика у клупе зависи од епидемиолошке ситуације. Очекујемо почетак вакцинације просвјетних радника како би се заштитили у ишчекивању редовног наставног процеса - рекла је Тривићева за Глас Српске.

Она је навела да и даље остаје могућност да настава на даљину буде настављена у локалним заједницама у којима епидемиолошка ситуација није добра.

- Трудимо се да се, колико год је то могуће, настава одвија у школама јер то је и за ђаке најбоља опција, да знање стичу у непосредном контакту са наставницима. За сада знамо да прољећни распуст почиње 26. априла и да ни ове године неће бити мале матуре - навела је Тривићева.

Она је истакла да час од 20 минута не може да замијени онај од 45, као и да су наставници додатно оптерећени у смислу рада и обраде наставних јединица због времена предвиђеног за то.

- Ипак, знање ћемо надокнадити, али здравље нећемо - поручила је Тривићева.

Да би ђаци ову школску годину завршили са што већим знањем, каже Тривићева, наставницима ће бити препоручено да се фокусирају на важне дијелове наставних јединица да би ученици савладали градиво које им је важна степеница за наставак школовања.

Тривићева је навела је у тренутку када је обустављена настава, у марту, број обољелих ђака био је 407, док је у фебруару било њих 95.

- Најважније је да ширења вируса корона није било у учионицама. Међутим, када је велики број наставника заражен или у изолацији, немогуће је организовати наставу у школи. Тренутно стање је прихватљиво, око 100 наставника од укупно 15.000 запослених је заражено - рекла је Тривићева.

Када је ријеч о иновирању наставних планова и програма, Тривићева је навела да су они завршени за средње стручне школе за први разред, а ове године се раде и за други разред.

- У току је реформа наставног плана за гимназију, те ревизија уџбеника. Ради се на новом наставном плану и програму за основне школе, који предвиђа и повећање фонда часова физичког васпитања, интеграцију предмета природе и друштва у петом разреду, те помјерање предмета демократија и људска права у виши разред - појаснила је она.

Тривићева истиче да се разматра могућност увођење изборне наставе у трећој тријади, а упис у средње школе планира се у редовном року.

Она је навела да ће ове године програм обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини бити преношен на малим екранима.

- Имаћемо и дебатне емисије на тему његовања културе сјећања, у које ће бити укључени ученици и наставници. Осим тога, у седмици његовања културе сјећања, кроз наставу одговарајућих предмета у школама, говорићемо о култури сјећања и догађајима у Доњој Градини - истакла је Тривићева.