latinica  ћирилица
09/04/2021 |  07:55 | Аутор: СРНА

Џуел: ММФ спреман да настави разговоре о новом аранжману

Преговори о новом аранжману БиХ са Међународним монетарним фондом суспендовани су, али је ММФ спреман да настави разговоре у сваком тренутку, рекао је резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.
Ендрју Џуел (фото: Велибор Трипић) -
Ендрју Џуел (фото: Велибор Трипић)

Џуел је прецизирао да неће бити новог аранжмана за хитну помоћ против ковида попут оног од прошле године, већ да ММФ очекује традиционални аранжман у којем се новац добија тек након спровођења реформи.

- Не видим разлог зашто реформе о којима смо разговарали прошле године опет не би биле на столу. Не видим ниједан разлог да те реформе не пренесемо у нове преговоре - изјавио је Џуел за "Независне новине".

Џуел је навео да би нови програм трајао неколико година и да би у њега биле укључене реформе.

- Ако бисмо поново почели преговоре, то би могао поново бити проширени аранжман, али и стендбај аранжман - рекао је Џуел.

Навео је да ММФ жели да будући аранжман помогне властима у борби против пандемије.

- Желим јасно и гласно рећи да ми од њих не тражимо да штеде, ми желимо да они троше више - додао је Џуел.

Он је указао да ММФ, обично када дође у неку земљу, тражи стезање каиша, смањење пензија, потрошње, плата и друго.

- То уопште не тражимо од вас. Ми желимо да подржите предузећа и домаћинства. Желимо да трошите и желимо да вам позајмимо новац по изузетно ниским каматним стопама и веома повољним условима - навео је Џуел.

Он каже да се истовремено жели припремити економија у БиХ на свијет послије ковида.

- Надамо се свјетлу на крају тунела и желимо да видимо реформе које ће помоћи економски укључиви раст од којег ће користи имати шири слојеви становништва - навео је Џуел.

Он је подсјетио да је у марту објављен извјештај, у којем је у БиХ пројектован раст од 3,5 одсто ове године под условом да су вакцине широко доступне у другој половини године.

- Сада знамо да вакцине скоро уопште нису доступне, јер и ви знате да почетак вакцинације није прошао добро. Истовремено, имамо нове сорте вируса које повећавају број обољелих, болнице се пуне, а број смртних случајева расте. Због тога је извјесно да ћемо морати ревидирати наше пројекције надоље - навео је Џуел.

Према његовим ријечима, што прије људи буду вакцинисани, прије ће бити отворена економија.