latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:23 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Синдикат УИО најављује штрајк (ВИДЕО)

Синдикат Управе за индиректно опорезивање најављује штрајк.
УИО БиХ - Фото: РТРС
УИО БиХФото: РТРС

Потписивање колективног уговора и враћање плате запослених на ниво из 2012. године два су основна од укупно шест захтјева, које од Управе за индиректно опорезивање и Савјета министара захтијевају представници радника.

Ако ово не буде испуњено, о датуму прекида рада одлуку ће донијети Скупштина синдиката. Ако до штрајка дође, мораће бити организован минимум процеса рада.

Из Синдиката Управе за индиректно опорезивање БиХ тврде да се Савјет министара оглушио о њихове захтјеве за враћање плате на ниво из 2012. године. Није потписан колективни уговор, а њихова примања, како кажу, мања су од примања запослених у осталим институцијама на свим нивоима власти.

- Управни одбор донио је одлуку да се формира штрајкачки одбор и извјесно је да овај синдикат улази у штрајк у неко догледно вријеме - рекла је Ана Мрњавац, предсједница Синдиката УИО.

Из Савјета министара кажу да се нису оглушили о њихове захтјеве. Подсјећају да је предсједавајући Зоран Тегелтија разговарао са синдикатима институција БиХ, међу којима је и Синдикат Управе, о њиховим проблемима.

- Договорено је да се формира радна група кроз коју ће бити рјешавани проблеми - каже Тегелтија.

Ако дође до штрајка у Управи за индиректно опорезивање, кажу, мораће се поштовати законски минимум рада.

У посљедњих 13 година, радницима Управе плата је умањивана два пута. 2008. основица за обрачун плате била је 535, а у тој години приходи од индиректних пореза износили су 2,5 милијарди и просјечна плата била је 630 КМ. Данас је просјечна плата близу 1.000 КМ, основица за обрачун смањена је два пута, а Управа годишње прикупи и више од осам милијарди прихода.