latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:15 | Аутор: СРНА

Свједочења о обуци о смањењу ризика од катастрофа

Свједок Тужилаштва БиХ Музафера Растодер, запослена у Федералној управи цивилне заштите, изјавила је данас на суђењу за злоупотребу положаја бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и осталима, да јој је директор ФУЦЗ Фахрудин Солак рекао да мора да настави пројекат прекограничне сарадње БиХ и Црне Горе о смањену ризика од катастрофа.
Драган Мектић - Фото: klix.ba
Драган МектићФото: klix.ba

Растодерова је испричала да је у оквиру тог пројекта са колегиницом Мајдом Ковач била у Мостару од 28. до 31. марта 2016. године на обуци о смањену ризика од катастрофа, пожара и поплава, након чега су добили сертификате и потом држали предавања и обучавали друге из ове области, преноси Бирн.

Она је додала је да је са колегиницом Ковач у овим активностима учестовала након што их је Солак позвао на састанак и рекао им да морају да наставе пројекат прекограничне сарадње који су раније започела двојица других колега.

- Речено нам је да спроводимо даље активности са Министарством безбједности - рекла је Растодерова.

Она је навела да је у пројекту учестовала и Републичка управа цивилне заштите и да се радило о заједничкој обуци, а да су извјештај о свему што су радили и писани траг достављени директору ФУЦЗ и Министарству безбједности.

Одговарајући на питања Мектићевог браниоца Сенке Ножице, Растодерова је навела да је одржала пет презентација у оквиру пројекта, учестовала у још у 11 активности, а по уговору о дјелу је бруто плаћена 1.955 КМ, што је након одбијана пореза износило 1.860 КМ.

На Мектићево питање да ли је финансирана из средстава пројекта или из буџета Министарства безбједности, она је рекла да мисли да је у оквиру пројекта.

На питање Нине Карачић, браниоца Самира Агића, да ли се оптужени према њој као жени икада непримјерено или недолично понашао, Растодерова је одговорила да није никада.

На исто питање негативно је одговорила и свједок Тужилаштва Лејла Фетаховић, запослена у Министарству безбједности, која је изјавила да је колегиници Јовани Анђелић помагала на пројекту.

Фетаховићева је потврдила да је ишла на службени пут у Црну Гору у оквиру пројекта прекограничне сарадње, те да је на истом путу био и њен шеф Агић.

Трећи свједок на овом суђењу Сенија Пезо, која је била рачуновођа у Институту од заштите од пожара и експлозија /ИНЗА/, а књижила и за Агенцију за заштиту лица и предмета, потврдила да Един Гараплија 2015. и 2016. није био директор Института, ни предузећа "ИНЗА лаб".

Мектић и Агић су оптужени са Игором Голијанином и Едином Гараплијом за злоупотребе приликом реализације пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је финансирала ЕУ у периоду 2015.-2017.

Голијанин је оптужен као Мектићев шеф кабинета, Агић као помоћник министра у Сектору за заштиту и спашавање, а Гараплија као одговорна особа и власник ИНЗА.

Наставак суђења заказан је 22. април.