latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:02 ⇒ 20:56 | Аутор: СРНА

Високи Дечани на листи најугроженијих локалитета у Европи

Манастир Високи Дечани уврштен је на листу седам најугроженијих локалитета у Европи за 2021. годину, објавила је пан-европска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

У извјештају се подсјећа да је овај манастир Српске православне цркве који се налази на Косову и Метохији изграђен у 14. вијеку и да је већ уврштен на листу Свјетске културне баштине УНЕСКО.

- Манастир представља важно вјерско чвориште на Балкану, које је због своје локације постало жртва неријешених правних и институционалних питања, усљед сукоба Србије и /самопроглашеног/ Косова - наводи се у тексту.

Осим Високих Дечана, на листи која је објављена је данас, налазе се историјско гробље Мирогој у Загребу, зграда централне поште у Скопљу, пет грчких острва на југу Егејског мора, ренесансни врт Ђусти у Верони, црква у стијени Сан Хуан у Кантабрији у Шпанији и и аустријска жељезница Ахензе стара 133 године.

Изабране локације испуњавају услове за грант Европске инвестиционе банке до 10.000 евра које ће им се додијелити као помоћ спровођењу договорених активности које ће допринијети њиховом очувању.

Листа локалитета објављена је током видео-конференције, којој је као специјални гост присуствовала европски комесар за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел.

Циљ програма, који постоји од 2013. године, јесте да се подигне ниво свијести у вези са лошим условима у којима се налазе локалитети културне баштине, уз наду да ће довести до трајне акције њиховог очувања, како би могли да опстану за неке будуће генерације.