latinica  ћирилица
08/04/2021 |  17:38 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Усвојен извјештај о Трговској гори

Савјет министара усвојио је данас у Сарајеву, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, Извјештај о раду Координационог тијела, Експертског тима и Правног тима у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Черкезовац на Трговској гори, у хрватској општини Двор.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Извјештај даје хронолошки преглед предузетих активности Координационог тијела те Експертског и Правног тима које је раније формирао Савјет министара с циљем припреме свеобухватне стручне анализе стања и утицаја могућег одлагалишта на Трговској гори, те приједлога мјера заштите становништва у 13 општина у БиХ у сливу ријеке Уне и животне средине, као и израде стратегије правне заштите интереса БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Наведено је да је, узимајући у обзир новонасталу ситуацију са учесталим земљотресима у Хрватској, Савјет министара задужио Министарство спољне трговине и економских односа да припреми приједлог одлуке којом би у Експертски тим били укључени и стручњаци за регионалну геологију, земљотресе и сеизмичка испитивања, за хидротехнику, као и процјену утицаја или и укључивање активисте невладине организације Грин тим.

Задужено је Министарство спољних послова да путем своје дипломатско-конзуларне мреже, а уз стручну подршку Координационог тијела, Правног и Експертног тима, активно ради на интензивирању и унапређењу сарадње с релевантним стручним и политичким представницима из Хрватске који су укључени у изградњу спорног одлагалишта, све с циљем размјене информација, као и релевантне документације неопходне за рад Експертног и Правног тима.

Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара задужено је да у сарадњи са другим надлежним институцијама, а посебно Дирекцијом за европске интеграције интензивира контакте са представницима Делегације ЕУ у БиХ, као и представницима Европске комисије с циљем њиховог активног учешћа у процесима вршења потребне координације којима ће се пружити помоћ представницима Правног и Експертног тима у ефикасном обављању раније дефинисаних задатака.

На сједници је усвојена Информација Дирекције за европске интеграције о реализацији Акционог плана Савјета министара за имплементацију Комуникационе стратегије за информисање јавности о процесу приступања БиХ Европској унији за 2020. годину.

Према Информацији, 23 институције укључене у реализацију овог акционог плана реализовале су 72 од укупно планираних 117 активности /61,5 одсто/, док је у току реализација 21 активности /17,9 одсто/, а 24 активности /20,5 одсто/ нису реализоване.

Активности су реализоване у областима издаваштва, онлајн комуникација, истраживања, конкурса, такмичења, догађаја и промотивних материјала.

Савјет министара усвојио је данас Извјештај Министарства финансија и трезора о спровођењу међународних финансијских уговора за 2020. годину, којима се наставља пракса редовног информисања ради унапређења крајњих ефеката ових пројеката.

Кредитне споразуме у 2020. години карактерише већи обим имплементације усљед интензивирања радова на Коридору 5Ц у Федерацији БиХ, али и због пандемије вируса корона која је за посљедицу имала убрзано одобрење и имплементацију Инструмента за брзо финансирање /ММФ-РМИ/, наводи се у саопштењу.

У прошлој години је реализовано 1,39 милијарди КМ кредитних средстава, односно 29,4 одсто уговорених средстава, што је значајно повећање у однос на 2019. годину, када је имплементирано 456,33 милиона или 9,6 одсто кредитних средстава.

У Републици Српској је имплементирано 423,48 милиона КМ, у ФБиХ 959,54 милиона КМ, док је Брчко дистрикт БиХ имплементирао 6,16 милиона КМ.

На нивоу институција БиХ активан је један кредитни споразум и то са Саудијским фондом за развој /Обнова стамбених јединица/.

Истовремено, у БиХ је реализовано 9,4 милиона КМ грант средстава, а најзначајнији дио повукле су институције БиХ и Република Српска.

Федерација БиХ биљежи негативни резултат повлачења грант средстава, а Брчко дистрикт БиХ, као и претходних година није био корисник ових грантова.

На данашњој сједници усвојен је Извјештај Министарства за људска права и избјеглице о реализацији Споразума о грант средствима за развојне циљеве између Владе САД и Савјета министара о утрошку грант средстава за период јануар - децембар 2020. године, уз закључак који је предложио предсједавајући Савјета министара.

У Извјештају се наводи да је настављено спровођење Интервентног грант програма из пројекта који финансира Влада САД за осам невладиних организација које имају сигурне куће у износу 160.468 КМ за подршку током ковид пандемије.

Према подацима из сигурних кућа, број жртава смјештених у сигурне куће, као и број позива на СОС телефон до јула прошле године повећан је за око 50 одсто у односу на исти период претходне године.

У прошлој години обезбијеђено је и додатних 100.000 долара за отварање кризних центара за жртве силовања у БиХ, тако да укупна вриједност овог пројекта сада износи 1.912.252 КМ, од чега је допринос УСАИД-а 1.494.064 КМ, а остатак износа је контрибуција БиХ.

Усвојена је и Информација о одржавању петог састанка Пододбора за трговину, индустрију, царине и опорезивање између ЕУ и БиХ, који ће бити одржан путем видео-конференције, 22. априла.