latinica  ћирилица
08/04/2021 |  11:39 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Бећировић би да забрани јавну ријеч, Дом народа се претвара у судницу

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић и шеф Клуба делегата српског народа Средоје Новић осудили су пријетње делегата Клуба бошњачког народа Дениса Бећировића који је позвао на хапшење српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика уколико крене у раздруживање БиХ, оцијенивши их недопустивим.
Зоран Тегелтија -
Зоран Тегелтија

Тегелтија је истакао да позив делегата Бећировића представља политичко препуцавање те да су позиви на хапшење Милорада Додика и његових сарадника неприхватљиви.

- Надам се да у овом дому не постоји нико ко жели спријечити јавну ријеч, предсједника једне од највећих странака и пресједавајућег Предсједништва БиХ да износи своје ставове. Додик јавно износи ставове у институцијама и путем медија. Сви ставови су јасни, транспаренти и јавни. Додик заговара једну ствар а то је договор нас унутар БиХ и он је заговорник дијалога - нагласио је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара је рекао да је немогуће одговорити на делегатско питање у којем су изнесене нетачне квалификације у вези са предсједавајућим Предсједништва БиХ.

- Мој однос с предсједником СНСД-а је наша ствар и ово није мјесто на којем ће се разговарати о односу предсједника и члана странке. Зато је немогуће дати одговор на тако питање - истакао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета минстара је истакао да је заговорник да се о свим ставовима у БиХ разговара, али да је пријетња хапшењем Додика и његових сарадника неприхватљива.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић је истакао да су Бећировићеви позиви на хапшење спрског члана Предсједништва недопустиви и позвао делегате да се држе Пословника о раду.

- Жао ми је што се могућност за постављање питања претвара у оптужбе. Јасно желим да кажем што је више Дениса Бећировића и оваквих наступа топи се прича о БиХ. У шта се овај дом претвара позивима на хапшење? Да ли је то примјерено - упитао је Шпирић.

Он је додао да не спори право на постављање делегатских питања али да је против тога да се она претворе у оптужбе и пријетње.

- Може се закомпликовати ситуција у овом дому ако то Бећировић жели. Али нисам присталица тога. Немојте да мислите да можете проблеме које постоје у Федерацији БиХ пребацити на Милорада Додика, то је немогуће. Не можете Додиком покрити све неспоразуме у ФБиХ - поручио је Шпирић, позивајући да се води пристојна расправа.

Шеф Клуба српског народа Средоје Новић поручио је да се Дом народа претвара у нешто што нико не жели.

- Ако је то став Клуба Бошњака и дијела Клуба хрватског народа да се хапсе сви функционери и ми овдје дајте да изађемо. Боље данас да се разиђемо јер нећу да слушам оптужбе да треба хапсити Додика, мене или било кога. Да ли је ово судница, подигнута оптужница и да ли значи дефинитивно да треба да се разиђемо - рекао је Новић.

Новић је подсјетио да нема оптужнице против Додика који није учинио никакво кривично дјело, те да Бећировићеве пријетње представљају покушај да се забрани јавна ријеч.

- Знам да није у духу Пословника али сам спреман да затражим да напустимо сједницу - нагласио је Новић.

Постављајући делегатско питање делегат Клуба бошњачког народа Денис Бећировић позвао је на хапшење српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Додика, наводећи да је то јединствен став Клуба и делегата Клуба Хрвата Златка Милетића.