latinica  ћирилица
07/04/2021 |  12:38 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Арлов: Дјеца са КиМ у посјети Српској и ове године

Девети пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" ове године биће реализован од 19. до 27. јуна, уколико епидемиолошки услови изазвани вирусом корона то буду дозвољавали, а резервни термин је од 21. до 28. августа, најавио је данас предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов.
Дјеца са Косова - Фото: РТРС
Дјеца са КосоваФото: РТРС

Он је изјавио Срни да је Министарству безбједности у Савјету министара, као сваке године, упућена молба да дјеци одобри улазак у БиХ и Републику Српску под посебним условима.

Арлов је навео да је девети пројекат подржало 14 локалних заједница Републике Српске: Приједор, Градишка, Челинац, Шамац, Прњавор, Бијељина, Брод, Станари, Милићи, Добој, Источно Ново Сарајево, Вишеград, Требиње, те Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из дистрикта Брчко, који ће угостити 579 српске дјеце од 10 до 15 година у пратњи 54 просвјетна радника са Косова и Метохије.

Ријеч је о дјеци из скоро свих српских средина и општина са Косова и Метохије: Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока, Лепосавића, Вучитрна, Србице, Ораховца, Косова Поља, велике Хоче, Гораждевца, Истока, Клине, Грачанице, Липљана, Новог Брда, Гњилана и Косовске Каменице.

Они ће у 14 аутобуса доћи у посјету својим вршњацима широм Републике Српске.

- У једном аутобусу биће и 25 дјеце и младих са потешкоћама у развоју у пратњи 25 родитеља из Удружења родитеља `Подржи ме` из Косовске Митровице, за које и градимо велики Дневни центар `Подржи ме - 9. јануар`, који захваљујући хуманости цијеле Републике Српске, планирамо завшити ове године. Они ће бити смјештени у хотелу `Приједор` као сваке године и бити гости Одбора, града Приједора и Јавне установе Центар `Сунце` из Приједора - навео је Арлов.

Пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" траје од 2012. године, али је због пандемије прекинут прошле године.

Арлов је додао да ће девети пројекат биће обогаћен и братимљењем истоимених основних школа /ОШ/ "Свети Сава" из Косовске Митровице и Добоја, ОШ "Младен Марковић" из Витине и ОШ "Вук Караџић" из Добоја, а приједлог Одбора је да се за Дан града Градишке 24. априла братиме Градишка и општина Зубин Поток са сјевера Косова и Метохије.