latinica  ћирилица
04/04/2021 |  14:02 ⇒ 14:09 | Аутор: РТС

Момак и дјевојка случајно оштетили дјело вриједно пола милиона долара

Јужнокорејски пар који је оптужен да је оштетио дјело америчког уличног умјетника ЏонУана (JonOne познатог и као Jon156) тврди да су мислили како је у питању дјело на коме је посјетиоцима изложбе дозвољено да интервенишу.

Разнобојно апстрактно дјело дуго седам и високо скоро два и по метра, процјењује се на пола милиона долара, а ЏонУан га је пред публиком насликао 2016. године у Сеулу.

Када је дјело пребачено у галерију великог тржног центра, пренесене су и кантице боје и кистови које се такође сматрају дијелом уметничке инсталације.

Надзорне камере у галерији снимиле су момка и дјевојку како користе изложену боју и интервенишу на слици, преноси Ројтерс.

- Наше особље је примијетило да је неко оштетио уметничко дјело, па смо позвали полицију. Они су узели боју и четку као доказ. Одмах смо обезбиједили снимке са надзорних камера на којима се види како млади пар слика и одлази - објашњава Канг Вук, управник Галерије.

Пар је ухапшен, али су пуштени на слобуду јер су надлежни у галерији одлучили да не подносе тужбу вјерујући да се заиста радило о забуни.

- Мислили су да то смију да раде, да је дјело отворено за учесвовање и погрешили су - наводи Канг.

Галерија је ступила у контакт са умјетником како би се договорили да ли да рестаурирају слику, али прије тога ће свакако оградити мјесто око слике и поставити натпис "не дирај".

Посјетиоци изложбе су послије инцидента похрлили да сликају оштећено дјело, а Канг истиче да је интересовање за изложбом порасло.