latinica  ћирилица
02/04/2021 |  19:28 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Бањалука: Скупштинска већина поново позива градоначелника на разговор (ВИДЕО)

Скупштинска већина у Бањалуци поново је позвала градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића на састанак о буџету.
Скупштина Града (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Скупштина Града (Foto: banjaluka.rs.ba)

Позив је до Станивуковића стигао, а он и даље тражи састанак са лидером СНСД-а Милорадом Додиком и Извршним комитетом те странке.

У међувремену, рад градских предузећа и установа је пред блокадом.

Из одборничких редова СНСД-а поново позив градоначелнику Бањалуке за састанак. Подсјећају да су одборници у Скупштини града, једина адреса за покушај постизања сагласности у вези са буџетом.

- Њему је циљ само да дође до Додика. А док до Додика дође, Станивуковић треба проћи квалификације. Ово није проблем Додика, већ Станивуковића и нас одборника који требамо то да ријешимо, а одговорност по питању буџета је на Станивуковићу - каже Боривоје Обрадовић, одборник СНСД-а у Скупштини Града Бањалука.

На позив за састанак од представника већине у Скупштини града, градоначелник Драшко Станивуковић одговара да је отворен за разговоре сутра и у недјељу, али инсистира на присуству врха СНСД-а.

У међувремену, разговара са директорима градских јавних предузећа и установа, чији рад је, каже, под знаком питања због неусвајања буџета.

- Разговарамо о свим могућностима али да смо увијек под окриљем закона. Нема буџета, а ја сам као градонацелник потписао унапријед све уговоре тромјесечно, нема уговора за април. Више ниједан уговор не постоји - наводи Станивуковић.

Без буџета или одлуке о привременом финансирању између осталог нема плата, ни социјалних давања. Посљедице би могли да осјете и предшколске установе.

- Може доћи до престанка рада вртића јер не могу обезбиједити свјежу храну и намирнице за оброке. Имамо хране за понедјељак и уторак, а ми свакодневно набављамо хљеб, свјеже месо - појаснила је Весна Бањац, в.д. директора Центра за предшколско васпитање Бањалука.

Познаваоци прилика кажу да хране не би требало да нестане у тако кратком року, јер се она набавља путем тендера, а рачун достављачу испоставља се на крају мјесеца. Новац за храну обезбјеђује се уплатама родитеља које су сада заробљене у градском трезору.

Родитељи углавном сматрају да то није коректно према онима који плаћају вртић редовно, те се надају се да до блокаде рада вртића неће доћи.

Шта у пракси значи када нема договора већ се види на улицама Бањалуке. Радници "Чистоће" умјесто на послу, приморани су да користе годишњи одмор.

- Надам се да ће Град и Скупштина пронаћи рјешење да што прије изаађемо на улице, и да почистимо ово што се десило само за један дан - истиће Александар Бајић, директор "Чистоће".

Драшко Станивуковић је већ данас показао да је спреман жртвовати цијелу Бањалуку и сваког човјека у њој зарад своје политичке кампање и зарад свог политичког интереса, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Умјесто да води Бањалуку у интересу свих њених грађана, Станивуковић води искључиво своју политичку кампању стварајући општи хаос који само њему одговара, Каже Ковачевић: "Умјесто да је на вријеме припремио буџет, он је три мјесеца позирао на камионима, лијепио наљепнице, јахао коње, уживао на Копаонику и онда се у посљедној седмици марта појавио са јефтиним памфлетом умјесто буџета, очекујући да га Скупштина града беспоговорно усвоји. То се наравно неће догодити, јер ће Бањалука добити буџет какав заслужују, буџет који ће одговорити на све потребе Бањалуке".

Стручњаци кажу, излаз постоји. Измјена Изборног закона један је од начина да се стабилизује политичка ситуација у бројним локалним заједницама, јер када начелник или градоначелник нема подршку скупштинске већина локална заједница долази у блокаду, а испаштају грађани.

- Што се тиче финансирања Бањалуке, буџет ће се усвојити или ће се усвојити одлука о привременом финансирању. Закон налаже разрјешење оваквих ситуација. Скупштина има могућност да се донесе једно или друго, без обзира на приједлог градоначелника - појаснио је Невенко Врањеш, професор Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци.

То би најраније могло да се деси у понедјељак - и то само, под условом да двије стране сједну за исти сто, договоре овогодишњи буџет и тако одблокирају функционисање највећег града у Српској.